'Yeşil Kutu'nun İçinden Çevre Bilinci Çıkacak

Milli Eğitim Bakanı Çelik, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ve Merkezi ve Doğu Avrupa Bölgesel Çevre Merkezi İcra Direktörü Marta Szigett Bonifert, çevre bilinci kazandırılması amacıyla okullara 'Yeşil Kutu' gönderilmesine yönelik protokol imzaladı.

Tören sırasında Çelik, Pepe'ye, "Artık müfredatımızda 'Baltalar elimizde, biz gideriz ormana' gibi şarkılara yer vermiyoruz. Bizim müfredatta baltalı adam bulamazsınız" diyerek espri yaptı. Pepe de, "Baltaları gömdünüz mü?" sorusuyla yanıt verdi.

'Yeşil Kutu' adlı proje çerçevesinde, ilköğretim öğretmen ve öğrencileri için hazırlanmış bir çevre eğitim seti hazırlanıyor. Çevre seti, tedavülden kalkmış Alman marklarından yapılıyor. Geri dönüşümü simgeleyen set içerisinde öğretmen el kitabı, CD-ROM, VCD/DVD ve ikilem oyunu yer alıyor. 4 ve 8'inci sınıf öğrencileriyle, bu öğrencileri okutan öğretmenleri hedef alan proje kapsamında ilk olarak, öğretmen ve öğrencilere 2 bin yeşil kutu dağıtılacak. Türkiye daha sonra, yeşil kutuların yerli versiyonlarını üretecek.

'Mikrop bulaşmasın'
Paketteki kâğıtların, artık kullanılmayan Alman marklarından yapıldığını belirten Marta Szigett Bonifert, böylece eski paraların da değerlendirildiğini söyledi. Bunun üzerine Pepe, Bonifert'a, "Bu paketteki kâğıtların eski paralardan yapıldığını söylediniz. Eski paralar mikrop barındırıyor. Bu paketler mikroplu değil mi? Biz tedavülden kalkmış paraları asvalt yapımında kullanıyoruz" dedi. Bunu gülerek karşılayan koordinatör Bonifert, paralar işlemden geçtiği için böyle bir tehlike olmadığını söyledi.