Albatros Parkı Planı İptal



TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin açıklaması şöyledir:

“İstanbul ili, Büyükçekmece İlçesi, 534 ada 1,2 (yeni 3 ve 5) ile 516 ada 3,4 (yeni 5) parsellere ilişkin 17.06.2016 karar tarihli ve 1170 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile 17.06.2004 onanlı (14.10.2011 tadilat tarihli) 1/1000 ölçekli Büyükçekmece Merkez Uygulama İmar Plan Notlarında Plan Notu Değişikliğine İlişkin Plan Tadilatı ve dayanak imar planı niteliğinde olan 17.06.2004 onanlı 1/5000 ölçekli Büyükçekmece Merkez Nazım İmar Planı, TMMOB Şehir Plancıları Odası ve TMMOB Mimarlar Odası tarafından açılan dava sonucunda İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

İptal edilen plan tadilatı eşdeğer yeni bir alan ayırmadan ve mevcut yeşil alanı tamamen yok ederek fiilen yeşil alan niteliğinde olan alana %60 Ticaret + Konut ve %40 Turizm fonksiyonu getirmekte ve Büyükçekmece ilçesinin en büyük yeşil alanlarından biri olan Albatros Parkı’nı yapılaşmaya açmaktaydı. İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından 30.10.2018 tarihinde oybirliğiyle verilen gerekçeli kararda söz konusu plan değişikliğinin paftalara işlenmediği, bu durumun mevzuat hükümlerine aykırı olduğu belirtilerek plan paftası ile plan notlarının çeliştiğine yer verilmektedir. Ayrıca herhangi bir araştırma, inceleme, analiz-sentez çalışması yapılmadan plan paftası ve lejantı ile plan notları arasında çelişki bulunan, plan açıklama raporu olmayan ve ilgili mevzuata aykırı olarak plan notu belirlendiği (yükseklik ve emsal) görülen dava konusu Uygulama İmar Planının hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.

Bizler ilgili meslek odaları olarak iptal edilen imar planlarıyla birlikte Büyükçekmece İlçesi, Albatros Parkı’nın açık yeşil alan olarak korunması gerektiğini hatırlatıyor; güvenli, sağlıklı yerleşim alanlarının oluşturulması için bilimsel, afete duyarlı ve planlama ilkelerini esas alan kentleşme politikalarının hayata geçirilmesi için mesleki sorumluluklarımız gereği yasal mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz”.