Alev Almadan Önlem Alalım



Hava sıcaklarının yükselmesiyle birlikte artan orman yangınları doğayı tehdit etmeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde Akdeniz ve Ege’de başlayan orman yangınları, önümüzdeki günlerde yaşanabilecek felaketlerin habercisi niteliğinde.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; Orman Bakanlığı’nın yangınla mücadele politikasının yanlış olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Yangından sonra en kısa sürede müdahale etmek gibi bir strateji izleniyor. Bunun yerine yangın çıkmadan önce yangın çıkış sebeplerini tespit ederek azaltmaya yönelik stratejiler izlenmesi gerekiyor.” dedi.

Ülkede çıkan orman yangınlarının yüzde 90’ının insan kaynaklı, yüzde 10’unun ise doğal sebeplerden çıktığını belirten Tolunay, ormanla iç içe olan fındık, çay, zeytin gibi bahçelerde yapılan temizliğin yanı sıra pikniklerde yakılan ateşlerin çıkan yangınlarda büyük rol oynadığını ifade etti.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu


Santraller de yangın nedeni
Orman alanlarında yapılan elektrik santrallerinin de yangınlara neden olduğunu ifade eden Tolunay, “Özellikle son yıllarda ormanlık alanlarda çok sayıda elektrik santraline izin verildi. Rüzgâr ve hidroelektrik santrallerinin bulunduğu bölgelerde tellerin birbirine çarpması sonucu bir çok yangın çıktı. Yine ormanlık alanlarda kurulan baz istasyonlarında ve maden tesislerinde yangınlar çıkıyor.” diye konuştu.

Rant için yakmanıza gerek yok
Rant uğruna birçok bölgenin özellikle yakıldığı iddialarına ilişkin konuşan Tolunay, yanan bir orman alanının başka bir kullanıma açılmasının mümkün olmadığını, zaten orman alanına tesis yapmak için yakılmasına gerek olmadığını belirtti. Ülkede 22,6 milyon hektar ormanlık alanın bulunduğunu belirten Tolunay “İstediğiniz alana istediğiniz tesisi yapabilirsiniz. Bunun için ormanlık alanın turizm bölgesi ilan edilmesi ya da madencilik faaliyeti alanı izni almanız yeterli. İstediğiniz kadar ağaç kesme izni alabilirsiniz, bunun için yakmanıza gerek yok.” diye konuştu.

Büyük tehlikenin yangınların yanı sıra ormanlık alanlarda izin verilen madencilik ve enerji santrali faaliyetleri olduğunu belirten Tolunay, yangınlardan yılda 8 bin hektarlık ormanlık alan kül olurken, 28 bin hektarlık alanda ormancılık dışı faaliyete izin verildiğini belirtti. Tolunay, “Yanan ormanları birkaç yıl içerisinde tekrar orman haline getiriliyor. Ancak orman dışına verilen alanlar hiçbir zaman orman haline dönemiyor” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.