Aliağa 2025





İYTE Şehir ve Bölge Planlama bölümü 3. Sınıf öğrencileri, 2006-2007 ders yılının son günlerinde, analitik etüt stajı kapsamında inceledikleri Aliağa ile ilgili hazırladıkları planlama projelerini 1/25000, 1/5000 ve 1/1000’lik haritalar üzerinde jüriye sundu. İYTE tarafından Jüriye davet edilen Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa’nın planlı gelişmesi için öğrencilerin uygulamalı projelerinin önemli fikirler içerdiğini söyledi.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencileri, Aliağa’da geçtiğimiz Eylül ayında yaptıkları saha çalışmasının ardından hazırladıkları projelerin son sunumunu yaptılar. İYTE Mimarlık Fakültesi’nde, aralarında Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ve İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Doç. Dr. Semahat Özdemir ile Prof. Dr. Ayşın Dedekorkut’un da bulunduğu jüriye, Aliağa’nın gelecek 25 yılının planlandığı “Aliağa Planlama projelerini sunan öğrenciler, çalışmalarında bölgenin geleceği ile ilgili projeksiyonlarını anlattı.

Aliağa'nın ana gelişim dinamiği: ALOSBİ
Projelerde, ALOSBİ’nin ana gelişim dinamiğinin ALOSBİ olacağı belirtilerek, “10 milyon m2 alan üzerinde 400 fabrikanın kurulmakta olduğu ALOSBİ önemli bir işgücü istihdamı sağlayacak. ALOSBİ’nin nüfus çekim gücünden dolayı Aliağa nüfusunun 2015’de 88 bin, 2025 yılında 180 bine ulaşabileceği” öngörüldü.

Öğrenciler projeksiyon çalışmalarında özellikle hızlı nüfus artışını göz önüne alarak gelişme dinamiklerini planlar üzerinde sundu. Sunumlarda Aliağa’nın konutlaşma, sanayileşme stratejileri, yol bağlantıları, ulaşım olanaklarının iyileştirilmesi ve diğer kriterleri de göz önüne alınarak bölgenin planlanması yönünde önemli bir beyin fırtınası yaşandı.

Aliağa: Çok yönlü araştırılması gereken bir bölge

İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşin Dedekorkut, öğrencilerinin yer aldığı çalışmanın hem öğrenciler için önemli bir deneyim hem de bölge için önemli bir beyin fırtınası olduğunu ifade ederek, “Sanayi kimliğiyle öne çıkan Aliağa, akademik çalışmalar için çok uygun bir bölge. Bu tür stratejik önemi olan bölgelerin planlanmasında mutlaka bir çok değişim dinamiğinin, gelecekte bölgede oluşacak ihtiyaç ve sorunların dikkate alınarak uzun vadeli bir çalışma yapılmasında fayda var” dedi.

Öğrencilerin proje sunumunda görüşlerini dile getiren Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa’nın gelecekte yaşanabilir bir bölge olması için planlı bölgesel sanayileşme ve gelişme stratejisi izlenmesi gerektiğini dile getirdi. Saka, öğrencilerin saha çalışması yaptığı Aliağa ile ilgili ortaya koydukları açılımları, akademik rasyonel verilerin ortaya konması açısından çok önemli bulduğunu dile getirdi.