"Aliağa'da Kirlilik Kanser Ediyor"

Aliağa Yaşam Platformu, ilçedeki sanayi tesislerinin sanayi atık ürettiği iddialarına yönelik olarak, Çevre İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumların halkı bilgilendirmesini istedi. Aliağa'daki siyasi parti, sivil toplum kuruluşları tarafından bir araya gelerek oluşturulan Aliağa'da Yaşam Platformu, yaptığı yazılı açıklamada, Çevre İl Müdürlüğü'nün, "Tehlikeli atıklar İzmir'in en önemli sorunudur" şeklindeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Platform olarak bu konuda bilgi edinme talepleri olduğu belirtilen açıklamada, Aliağa'daki sanayi tesislerinin zehirli atık üretmesi söz konusuysa ve dışarıdan getirilmiş zehirli atık bulunuyorsa, Çevre İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumların halkı bilgilendirmesi gerektiği kaydedildi.

Petrol- İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül'ün başkanlığında toplanan platform tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Üniversitelerin ilgili bölümlerince bu konuda yapılacak bilgilendirme toplantılarına platform olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Aliağa'nın 50 noktasında hava kirliliğini saptamak amacıyla emisyon ölçümü yapıldığı duyumu alınmıştır. Ölçüm sonuçları hakkında kamuoyu ile paylaşılmış bilgi mevcut değildir. Aliağa Belediyesi veya Büyükşehir Belediye Başkanlıkları ve diğer yetkili kurumların sonuçlar hakkında kamuoyuna bilgi vermesini talep ediyoruz."

Platform üyesi bazı siyasi partilerin Aliağa'nın birkaç köyünde gerçekleştirdikleri sağlık taramalarında ilginç bulgulara rastlandığı ve Helvacı beldesinde 21 kişide solunum yolu hastalıklarına rastlandığı kaydedildi.

Dumanaltı oluyorlar
Açıklamada, Horoz Gediği ve Bozköy'de yapılan taramalarda ise 230 kişinin yüzde 8o'ninde solunum yolları hastalıklarına rastlandığı ve son on yılda gerçekleşen 47 ölüm vakasının 33'nün sebebinin de kanser olduğuna dikkat çekilerek, son yıllarda Aliağa ve çevresinde yaşayan insanlarda, kanser ve kronik akciğer hastalıklarında artış var olup olmadığının, bu konuda geniş bir sağlık taraması yapılıp yapılmadığının yapıldığı takdirde sonuçlarının açıklanması talep edildi.