"Alınan Tedbirler ve Kararlar Yeterli Değil"



Türkiye’de enerji ve ısı tasarrufu bilincini artırmak ve bu amaçla kamu yararına etkinlik göstermek üzere kurulan Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER), geçtiğimiz günlerde hükümet tarafından alınan enerji tasarruflu ürünlerde vergi avantajı kararını değerlendirdi. Akıllı buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, klima ve bulaşık makinesi gibi enerji verimliliği yüksek A+ ürünlerde yüzde 1,5 oranında vergi indirimine gidilmesi kararını büyük bir adım olarak nitelendiren ETADER Başkanı Zafer Yavuztürk; "Tüketicileri enerji tasarruflu ürünler kullanmaya ve üreticileri bu tür ürünlere yatırım yapmaya teşvik eden bu karar oldukça sevindirici ancak bu tür önlemler yeterli değil" dedi.

Türkiye'nin her yıl 60 milyar dolar doğalgaz ithal ettiğini ve yükselen tüketimin her yıl dışa bağımlılığı da artırdığına işaret eden Yavuztürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Milli servetin ve tüketicilerin korunması için enerji tasarrufu önlemlerinin önemi artıyor. Ülkemizde enerji tasarrufu konusu milli bir mesele haline getirilmeli. Enerjinin bilinçli kullanımı ilgili devlet kademeleri ve sivil toplum örgütleri tarafından kararlılıkla desteklenmeli. Türkiye, OECD ülkelerinin iki katı enerji harcıyor. Oysa Türkiye’nin enerji tasarruf potansiyeli yüzde 30, bu da aslında ülkemizin her yıl ne kadar büyük bir milli serveti boşa harcadığını ortaya koyuyor. Alınan vergi indirimi kararını enerji tasarrufuna yönelik kararlı ve etkili önlemler ve kanunlar izlemeli".