Alışveriş Merkezi ve Ofis Yatırımında Potansiyel Var

Hem yabancıların hem de Türk yatırımcıların gayrimenkul yatırımları artacak: AB'ye yeni girmiş veya girme aşamasındaki ülkelerde gayrimenkul fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Türkiye, her ne kadar mevcut durumda fiyatları artmış olsa da, ofis, alışveriş merkezi ve konut fiyatları açısından AB bölgesinin en ucuz ülkesi.

Yazlık satışları artacak
Türkiye'de özellikle lojistik merkezler, ofis ve alışveriş merkezleri açısından diğer ülkelere kıyasla ciddi bir potansiyel var. Yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili taslak yasalaştı. Ulusal kaygılar saklı kalmak üzere, Türkiye'de yabancılara yazlık ev satışları bu yıl ciddi miktarlarda artacak.

Yukarıda yer alan konuları birleştirdiğimizde özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye'de büyük miktarlarda gayrimenkul yatırımı yapacakları açık. Temasta bulunduğum yabancı yatırımcılardan aldığım izlenim ve Türkiye'ye ayırdıkları kaynaklar, bu yıl 6-7 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımının Türkiye'ye gelebileceğini gösteriyor.

Hukuki altyapı oturmadı
Özetlemek gerekirse, gayrimenkul sektörünün yıllardır beklediği, özlediği ortam Türkiye'de oluşmaya başladı. Bu gelişmeler Türkiye ekonomisi için de çok önemli. Gayrimenkul sektörü iç kaynaklarla beslenen ithalat gerektirmeyen bir sektör. Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda büyümesinin motoru olacak. Ancak bu sektörün hukuki altyapısı ve uygulama standartları hâlâ oturmadı. Hızlı büyümenin yaratabileceği problemlerin önlenmesi için hem kamunun hem de bu konuda çalışabilecek sivil toplum kuruluşlarının katkı yapması gerekiyor. GYODER gibi bazı sivil toplum kuruluşları gayrimenkul sektörü ile ilgili ciddi çalışmalar yapıyor. Mümkün olduğu ölçüde kamunun sivil sektör kuruluşları ile beraber çalışması, gayrimenkul sektörünün gelişimini bir proje olarak ele alıp sorunları çözmesi, önümüzdeki yıllara da ümitle bakmamızı sağlayacak.