Alışveriş Merkezi Yapanlara ’Kurabiye Kalıbı’ Uyarısı



Multiturk Mall’un 750 milyon Euro yatırımla Bayrampaşa’da gerçekleştirdiği, Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi Forum İstanbul’un başına Portekiz’den genel müdür geldi. İstanbul’da 6 haftadır bulunan ve bu sürede pek çok alışveriş merkezini (AVM) gezen Forum İstanbul Müdürü Joao Xavier, "İstinyePark, Kanyon, Galleria, Palladium, Naitulus’u gezdim. İstinyePark ve Kanyon çok büyük projeler. Gerçekten ortaya büyük bir farklılık koymuşlar. Kanyon mimari tasarım açısından, İstinyePark ise bulundurduğu markalar itibariyle çok etkileyici" dedi.

Beklentilerin ötesinde

Xavier, çok şaşırmakla birlikte çok da memun olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Pazarın çok gelişmiş olduğunu iyice anladım. Bu çok hoş. Türkiye’ye gelmeden öncede pek çok konferansta Türkiye’ye övgüler dinlemiştim ama gelip burada gördüğüm şey beklentimin çok üstünde. Kanyon projesini çok dinlemiştim ama onun kendisini görmeden hayal edebilmek pek mümkün değil."

Kimseye tepeden bakmayız

Türk tüketicisini, bütün sektörü anlamak ve rakipleri tanımak için AVM’leri gezdiğini belirten Xavier, "En büyük yatırımcı olmamıza rağmen kimseye tependen bakmıyoruz; kibirli değiliz. Rakiplerimizi inceliyoruz" dedi.

H&M’e ne gerek var

Türkiye pazarına girişi yılan hikayesine dönen İsveçli H&M’le Forum İstanbul’da yer alması için görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Xavier, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bence Türkiye’de çok güzel ve güçlü markalar var. Bu kadar harika marka varken H&M’e neden ihtiyaç olsun? Vakko, KİP, Ramsey beğendiğim markalar arasında. İstanbul, Champs Elysees gibi bir yer. Dünyadaki majör markaların zaten yüzde 95’i Türkiye’ye gelmiş."

Kurabiye kalıbı olmamalı

İstanbul’da çok fazla alışveriş merkezi bulunduğunu özellikle bazı bölgelerde çok fazla yoğunluk olduğunu dile getiren Xavier, kurabiye kalıbından çıkmış AVM’ler yerine farklı projeler olması gerektiğini vurguladı. Xavier, "Sadece güzel binalar yetmiyor, iyi yönetmek de şart. Perakendeciler artık yer alacakları projelerle ilgili daha seçici davranıyorlar. Fakat oldukları yerde duramazlar mağaza açmaya elbette devam edecekler" diye konuştu. Forum İstanbul’un sıradan bir AVM olamadığını belirten Joao Xavier, "Yaşam stili merkezi olacak. Şehir için yeni bir bölüm yarattığımızıza inanıyoruz. Caddeler, köşeler, bulvarlar olacak. Bir yerde Nişantaşı’nı bir yerde İstiklal Caddesi’ni bulabileceksiniz. Bu kendi hikayesini anlatan bir proje olacak" dedi.

17 milyon Euro’ya akvaryum

FORUM İstanbul’un kendi içerisinde bir kategori olacağını, sadece bir AVM değil, bir yaşam tarzı, bir tecrübe alanı haline getirmek ve geniş bir yelpazede hizmet vermek istediklerini vurgulayan Xavier, "Projede Yeni Zelanda hükümetinin sponsor olduğu 8 bin metrekare büyüklüğünde dev akvaryum olacak. Turquazoo ismini alan akvaryum 17 milyon Euro yatırımla gerçekleşiyor. Köpek balığı bile beslenebilcek" dedi.

Çok oyuncu piyasadan çekilecek

Ekonomik krizin dünyada piyasaları düzeltiğini belirten Joao Xavier şu değerlendirmeyi yaptı: "Son üç yıldır çok fazla ofis, AVM, konut projeleri yapıldı. Çünkü böyle bir talep vardı. Pek çok kişi de AVM yatırımına soyundu. Ana iş bu olmayanlar artık bu süreçten sonra geri adım atacaklar. Kriz bizim için yeni şehirlere girme kapısını aralıyor çünkü bu bizim ana işimiz. Türkiye’de krizi çok fazla hissetmiyoruz. ÖTV ve KDV indirimi gibi adımlar son derce yerinde."