''Alışveriş Merkezleri Kültürün Bir Parçası Oldu''



Forum Ankara Alışveriş Merkezi Müdürü Özgen Özyurt, Türkiye'de alışveriş merkezlerinin hızla geliştiğini ve kültürün bir parçası haline geldiğini belirterek, bu yılın sonunda alışveriş merkezleri ziyaretçi sayısının 1,1 milyar kişiye ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Özyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, perakende sektörünün, enerji, eğitim ve sağlıktan sonra Türkiye'nin dördüncü büyük sektörü olduğunu ifade etti. Bu yılın 9 ayında açılan 17 alışveriş merkezi ile birlikte Türkiye genelinde 46 ilde toplam 261 alışveriş merkezinin bulunduğunu belirten Özyurt, buna rağmen bin kişiye düşen metrekare miktarı olarak bakıldığında Türkiye'nin hala birçok ülkenin gerisinde olduğunu ifade etti.

Ankara, Avrupa'da ilk sıralarda

Türkiye ortalaması olarak bin kişiye düşen alışveriş merkezi metrekare miktarı 82 iken Ankara'da bu rakamın 215 metrekare olduğunu dile getiren Özyurt, Ankara'nın bu konuda Avrupa'da da ilk sıralarda yer aldığını kaydetti. Özyurt, bu özelliği ve açılmaya devam eden yeni alışveriş merkezleriyle Ankara'nın, perakende sektörünün en zor ve en rekabetçi pazarı olduğunu vurguladı.

Bu yıl açılan alışveriş merkezleriyle birlikte alışveriş merkezlerinde kiralanabilir alanın 6 milyon 300 bin metrekareye ulaştığını ifade den Özyurt, 2009 yılı sonunda 21 milyar lira olarak gerçekleşen toplam cironun, bu yıl sonunda 25 milyar liraya yükselmesinin beklendiğini belirtti.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'nin AVM Endeksi'ne göre, bu yıl Ekim ayında son 3 yılın en yüksek ciro değerlerinin gerçekleştiğini ifade eden Özyurt, ''AVM Endeksi'ne göre ciro endeksi geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 24, Eylül 2010'a göre ise yüzde 12 oranında artış gösterdi ve son 3 yılın en yüksek değerine ulaştı. Gün be gün yaşanan bu olumlu gelişmelerle 2009 yılındaki karamsarlık, yerini pozitif bir tabloya bıraktı. Bu yılın 3. çeyreğinde 2009 total cirosu yakalanmıştı zaten. Tabii ki giriş sayıları ve cirolar artıyor, ancak herkes bundan eşit pay almıyor. Farkı yakalayanlar öne çıkıyor'' diye konuştu.

''Konseptimiz 'akıllı' alışveriş''

Forum Ankara Outlet olarak sektördeki artışın ötesinde, bu yıl cirolarını yüzde 25, giriş sayılarını ise yüzde 35 artırdıklarını anlatan Özyurt, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin en büyük outleti Forum Ankara Outlet olarak, bu seneki konseptimiz 'akıllı alışveriş' oldu. Öncelikle tüketicilere akıllı alışveriş ile tanıştırmayı ve bilinçli alışveriş imkanı sunmayı amaçladık ve yaptığımız bütün aktiviteleri bunun üzerine kurduk. Akıllı alışveriş prensibi üzerinden fiyatlarla oynuyoruz ve mümkün olduğunca uygun alışveriş imkanı sağlamaya çalışıyoruz.

Alışveriş merkezleri yönetimleri reklam katılım payı adı altında kiracılarında belli miktarlarda para toplarlar ve alışveriş merkezini güçlendirmek, daha çok müşteri çekmek için bunları da reklam da kullanırlar. Forum Ankara olarak, biz bu kaynağı bir defile yapmak, konser vermek şeklinde değil, 2010'da tamamen tüketicilerin daha iyi alışveriş yapmaları üzerine kurguladık. Örneğin Beymen'de yüzde 90 indirim uyguladık. 19 liraya Network'un takım elbisesini sattık. 5 Liraya halı satmak gibi çok uçuk kampanyalar düzenledik. Kiracılarımızla da bir sinerji oluşturarak inanılmazları, kimsenin hayal edemeyeceği şeyleri yaptık. Salı günleri öğrencilere ve kamu çalışanlarına hiç bir koşul getirmeden sinemayı bedava yaptık. Sabah ilk seanstan akşam son seansa kadar filmleri bedava seyredebiliyorlar. En son bu salı 5 bin 500 öğrenciye bilet verdik. Bu çok ciddi bir rakam. İnsanlar, yeter ki istediği gün gelsin ve bizden farklı kazançlarla dönsün istedik. Konsere vereceğimiz 45-50 bin liralık parayı 1 ayda öğrencilere aktarıyoruz. Öğrenciler de bedava film seyrediyor. Yaklaşık 5 bin 500 bilet verdik, ancak o gün giriş sayısı iki kat arttı''.

''Çarşamba günleri açık pazar haline dönüşüyoruz''

Bütün promosyonları bu yönde yaptıklarını anlatan Özyurt, çarşamba günlerini ev hanımlarına yönelik bir uygulamaya ayırdıklarını belirtti. Alışveriş merkezlerinde bütün mağazaların, kapısının önüne bir şeyler koyabilmeyi istediğini ifade eden Özyurt, ''Bu eski pasaj mantığında geçerlidir. Alışveriş merkezlerinde bunlara müsaade etmiyoruz. Kiracılarımıza 'gelin çarşamba günü kapının önünü istediğiniz şekilde kullanın ama o güne özgü fiyatlarla' dedik. Mesela 29,90'a tül satılırken, 'o tülü çarşamba günü 9,90'a indir, kapının önüne koy' dedik. Yüzde 70'e yakın kiracılarımız buna katıldı. Şimdi çarşamba günü alışveriş merkezimiz açık pazar haline geldi'' diye konuştu.

Çarşamba günü lunapark ve go-kart da dahil olmak üzere çocuklara yönelik faaliyetleri ücretsiz yaptıklarını anlatan Özyurt, Cuma günleri ise aldıkları ürünün fiyatını müşterilerin kendilerini belirlemesi amacıyla açık artırma düzenlediklerini belirtti. Cuma günü iphone'den, plazma televizyona kadar 30 ürün seçtiklerini ve açık artırma usulü ile satışa çıkardıklarını anlatan Özyurt, bu şekilde müşterilerin 1900 liralık televizyonu 1000 liraya hatta daha ucuza alabildiklerini söyledi. Her hafta sonunda ise bir mağazanın ürünlerinde kampanya yatıklarını, bunu da gazete ilanları ile duyurdukların ifade eden Özyurt, bu şekilde o hafta sonu seçilen mağazanın ciddi oranda satış yapabildiğini kaydetti.