Alkazar Sineması Müze Olmayı Bekliyor



Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği’nin Başkanlığını da yürüten Nizam Hışım, Alkazar’ın müze veya sanat galerisi olmasını arzu ettiğini belirtti. Bugüne dek bu konuda herhangi bir somut ilerleme kaydedilmemiş olmasına rağmen, Nizam Hışım Alkazar’ın kesinlikle kafe, bar veya restoran gibi bir eğlence mekânı olmayacağını söyledi.

Hışım, Alkazar’ın müze olması için sanata destek veren kuruluşların yardımlarını beklediğini, destek gelene kadar da sinemanın kapalı kalmaya devam edeceğini belirtti.

Alkazar Sineması, 1923’ten bu yana kısa aralıklarla kapalı kaldı. Uzun yıllar boyunca piyasa filmlerinden kaçınarak sanat filmlerine perdelerini açan Alkazar Sineması, sinema tutkunlarının ilgi gösterdiği bir mekândı. Alışveriş merkezlerinin ve lüks sinema salonlarının yaygınlaşmasıyla maddi sıkıntılar içine giren Alkazar Sineması, son olarak 1 Mart 2010 tarihinde kapatıldı.

Kapatılma kararı yönetim tarafından yazılan bir mektupla duyuruldu. Alkazar Sineması’nın yöneticileri, “Büyük alışveriş merkezlerindeki son derece yüksek yatırımlarla yapılmış, teknolojik olanaklarla donatılmış, popüler ve ticari filmleri izleyiciye sunan 8–10 perdeli sinema salonlarına karşı adeta kahraman bakkallar gibi  mücadele ediyorduk. Küçük, iddiasız sanat sineması olmayı sürdürecek gücümüz ne yazık ki kalmadı” şeklinde bir açıklama yaptı.