AllesWirdGut Architects'ten Lüksemburg'a 'Pasif Ev' Standartlı Karma Proje



AllesWirdGut Architects’in “Lot 13” için tasarladığı projenin kuzey görünümü

Lüksemburg’un Grünewald bölgesinde yapılacak olan karma kullanımlı Kirchberg projesi için açılan uluslararası mimarlık yarışmasının galibi, Avusturyalı mimarlık pratiği AllesWirdGut Architects oldu. Ofis, iki bloğa yayılan 56 kondominyum ile tıbbi ofisler ve çocuk yuvasını içeren “Lot 13” alanı için proje üretecek.

Mimarları projeyi şöyle aktarıyor:

“Mevcut nazım planda yapılan küçük bir mimari müdahale, yüksek kaliteli daire birimleri elde etmemize yetti: Güneye bakan girintiler, nazım planda öngörülen lineer blokları, ‘townhouse’ (kent merkezindeki tekil yapılar) benzeri hacimlere dönüştürdü. Böylelikle tüm daireler ve ‘kahvaltı mutfakları’ için, biri daima güneye bakmak kaydıyla, iki farklı yönelimli dış cephe oluşturuldu. Bu bina şekli, aynı zamanda, merdiven boşluğundaki komşuları da erişilebilir kıldı. Böylece arsa bütününde her bir daireye özel bir yer tahsis edilmiş oldu.”


Güney görünümü: çatı katları, sundurmalar, bahçe

Bireysel daire birimleri, merkezi dolaşımı sağlayan merdivenler çevresinde yoğunlaşıyor. Bu bir yandan, su ve elektrik tesisatı şemasının daha verimli işlemesine yardımcı olurken; oturma ve yatak odalarının düzenlenmesinde de maksimum esneklik sağlıyor.

Böylelikle servis odası alanı ses yalıtımı açısından, merdivenler ve yatak odaları arasında tampon bölge işlevi görüyor. Tüm cephe yüzeyi ise, konut alanlarına ayrılmış durumda.
 

Vaziyet planı

Projenin kentsel ölçekteki konumu ise, açık kamusal alanlara kimlik kazandırmada kullanıldı. Tüm girişler kuzeye bakan kent meydanından yapılırken, bu yöne bakan bina cepheleri de dingin bir kentsellik sergiliyor.
Diğer taraftaki tüm sundurmalar ise güneydeki kamusal oyun alanına/parka bakıyor. Bina cepheleri böylelikle hafif ve dışa dönük görünüyor. Kullanılabilir açık alanlar da çatı terasları ile tamamlanıyor.

Kompakt bina formu ve son model ısıtma-havalandırma-klimalandırma sistemleri (jeotermal ısı pompaları, solar paneller), projenin ‘pasif ev’ standartlarına uygunluğunu sağlıyor.

Kamusal işlevlere ayrılan zemin katta; tümü güneydeki oyun alanı/parka bakan ve ayrı girişleri olan kent meydanı, çocuk yuvası ve muayenehaneler yer alıyor.

Projeye ait diğer görseller için lütfen ilerleyiniz.

Gün içindeki doğal ışık rotası

Güneşten korunma

Tiploji



Tüm birimler güney yönünü ortak olarak kullanıyor