Allianoi Girişim Grubu Üyelerinden Bakanlığa Protesto



Foto: İsmail Yeşilyurt / AA

Allianoi Girişim Grubu üyeleri, Allianoi antik kentinin kumla kaplanarak baraj suları altında bırakılması yönündeki kararı protesto etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı önünde toplanan Allianoi Girişim Grubu üyeleri, ''Allianoi sular altında kalmasın'', ''Allianoi'de yasa dışı baraja hayır'' ve ''Allianoi'de kültür katliamına hayır'' yazılı pankartlar açtı.
    
Grup adına basın basın açıklaması yapan Üstün Bilgen Reinart, Allianoi'nin 2000 yıllık eski antik Roma'ya ait bir ören yeri olduğunu hatırlattı. 40-50 yıllık bir sulama barajı için 2000 yıllık bir ören yerini yok etmenin insanlık suçu olduğunu ifade eden Reinart, ''Ne bizim, ne DSİ'nin, ne de bu hükümetin 2000 yıllık bir kültür mirasını yok etmeye hakkı yok. Bu bir emanettir ve bizim görevimiz bu emaneti gelecek kuşaklara aktarmaktır'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görevlerinden birinin kültür miraslarını korumak olduğunu dile getiren Reinart, Allianoi'ye ilişkin davaların devam ettiğine ve yasal sürecin sona ermediğine dikkati çekti. Allianoi'de herhangi bir işlem yapılmasının yasadışı olduğunu ileri süren Reinart, yasal işlemler sonuçlanıncaya kadar antik kentte yapılan işlemlerin durdurulmasını istedi.