Allianoi İçin Uluslararası Destek

Avrupa Kültür Mirasları Federasyonu Europe Nostra, , Türkiye’de bir baraj projesinin tehdidi altında olan Roma hamamının, Allianoi’nin korunması için Dışişleri Bekanı Abdullah Gül’e çağrıda bulundu.

Europa Nostra Başkanı Otto vonder Gablentz, Bakan Gül’e gönderdiği mektubunda bu kalıntıların korunması ve yarınki nesillere de kalabilmesi için müdahale etmesini istedi. “Bu Roma kaplıcası önemli bir tarihi eserdir. Baraj, paylaştığımız insanlık mirası acısından önemli bir kayba neden olacak ve Türkiye’nin kültürel turizm merkezi olabilecek önemli bir çekim merkezinden yoksun kalmasına yol açacaktır,” dedi.

Avrupa Kültür Mirasları Federasyonu Europe Nostra’ın 01.03.2005 tarihli basın açıklaması şöyle;

Bergama’nın 18 km. kuzeydoğusunda, Paşa Ilıcası mevkii olarak bilinen alanda yer alan, 1800 yıllık Allianoi, Anadolu mozaiğinin en güzel parçalarından biri, Ülkemizde sağlam kalabilmiş halen kullanılabilecek sıcak suyu ile en büyük sağlık merkezi, Şifalı sularını barındıran dünyanın doğa tarafından en iyi korunmuş ve en sağlam kalabilmiş sağlık yurtlarındandır.

Bu dünya kültür mirası, önüne geçilmez ise Kasım 2005’te su tutulması planlanan Yortanlı Barajının suları altında kalacak. Barajın inşaatının tamamlanması ve su tutmasıyla birlikte kültür mirası olduğu tartışmasız olan Allianoi yaklaşık 17 metre suya gömülecektir.

Parayla değeri ölçülemeyecek “insanlığın ortak kültür mirası” ve ülkemizin eşi olmayan tarihi siti Allianoi’nin korunması için, bütün seçenekler değerlendirilmeli, mutlaka bir çözüm yolu bulunmalıdır..

“antik kentler sular altında kalmasın”


ALLIANOI GİRİŞİMİ GRUBU;

Dönem Sözcüsü

Av.Arif Ali Cangı

Tel/Faks:(232) 4256688,

cangi@cangi.av.tr

Web : www.allianoi.org;

E.Posta : allianoi_mail@yahoo.com

E.Grup : allianoi_team@yahoogroups.com