Allianoi İçin Umut Işığı

Bergama'da dünyanın en eski ve ayakta kalmış tek sağlık merkezi olarak bilinen ve Yortanlı Barajı sularının altında kalma tehdidi altında olan Allianoi Antik Sağlık Yurdu'nun kurtarılması çabaları, İzmir'in EXPO adaylığıyla güç kazandı.

Halen kullanılabilir kısımları bulunan Allianoi'nin kurtarılması için İzmir Ticaret Odası (İZTO) çalışma başlattı. İZTO, Bergama Ticaret Odası kanalıyla kazıların başlaması için, ilk etapta 15 bin YTL'lik destek kararı aldı. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş , İzmir'in 2015 yılında yapılacak EXPO Dünya Sergisi'ne ''sağlık'' ana temasıyla katılacağını hatırlatırken Allianoi'nin bu süreçte İzmir'in elindeki en önemli avantajlardan biri olduğuna dikkati çekti.

UNESCO ve AB fonları
Allianoi'nin sular altında kalmaması için çalışma yürüttüklerini ifade eden Demirtaş, EXPO çalışmaları kapsamında Allianoi hakkında Turizm ve Kültür Bakanı Atilla Koç ile görüştüğünü, UNESCO ve AB fonlarından sağlanacak maddi desteklerle kurtarma projelerinin ortaya konulabileceğini ifade ettiğini anlattı.

Hem baraj suyunu hem de antik kenti nasıl kurtarabileceklerinin üzerinde durduklarını aktaran Demirtaş şöyle konuştu:

''Antik sağlık yurdunu kurtarma çalışmalarımız sürerken maddi imkânsızlıklar nedeniyle başlatılamayan kazılara destek olma kararı aldık. Bergama Ticaret Odası kanalıyla kazılara ilk etapta 15 bin YTL'lik destekte bulunacağız. İzmir'in (sağlık) ana temasıyla yürüttüğü 2015 EXPO Dünya Sergisi adaylığı sürecinde Allianoi gibi bir zenginliğe sahip çıktığımızı tüm dünyaya göstermek zorundayız. Allianoi, EXPO sürecinde en önemli kozlarımızdan biri olabilir.''