Allianoi Sulara Gömülmesin

Allianoi Girişimi Grubu Dönem Sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı, İzmir'in Bergama İlçesi'nde Paşa Ilıcası olarak bilinen Allianoi Antik Kenti'nin Yortanlı Barajı suları altında kalmaması için baraj inşaatının durdurulmasını istediklerini bildirdi. Cangı, Allianoi'nin, bu yılın Kasım ayında su tutması planlanan Yortanlı Barajı'nın suları altında kalma riski ile karşı karşıya olduğunu, bölgenin İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Bölge Müdürlüğü tarafından 1. derece sit alanı ilan edildiğini hatırlattı.

Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü'nün 29 Mart 2001 tarihinde Allianoi Antik Kenti ile ilgili aldığı SİT kararını 20 Nisan 2005'te yinelediğini kaydeden Cangı, Allianoi'nin 1800 yıllık tarihiyle Anadolu mozaiğinin en güzel parçalarından ve Türkiye'de halen kullanılabilecek sıcak suyu olan, dünyanın doğa tarafından en iyi korunmuş sağlık bölgelerinden biri olduğunu ifade etti.

Baraj inşaatının sürdürülmesi ve barajın su tutmaya başlaması halinde Allianoi'nin sular altında kalacağını belirten Cangı, Koruma Kurulu tarafından 1. derece sit alanı ilan edilen Allianoi'nin korunması gerektiğini bildirdi.