"Allianoi'ye Yapılanlar Türkiye İçin Utanç Kaynağı"



Allianoi kazısı bilimsel heyet başkanı Yrd. Doç. Dr. Yaraş, "Kumla kapatmak yerine Allianoi'yi nasıl koruyacağımızı konuşmalıyız. Bakan Eroğlu'nun 'Allianoi adı uydurmadır' sözleri abesle iştigal. İsterse raporlara baksın" dedi. Allianoi için nöbet bu hafta sonu başlıyor.

Allianoi kazısı bilimsel heyet başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş, yapılması planlanan Yortanlı Barajı'nın suları altında kalma riskiyle karşı kaşıya olan Allianoi antik kentinin etrafındaki duvarları sağlamlaştırmak ve üstünün kumla kapatılması için bir firmayla anlaşıldığını ve arazidekileri dışarıya taşıma işleminin başladığını söyledi.

bianet'in görüştüğü Yaraş, tüm bu uygulamaların hukuk dışı olduğunu vurguladı ve burayı kumla kapatmak yerine nasıl korunacağının saptanması gerektiğini söyledi ve ekledi: "Artık herkes farkına varmalı, Türkiye'de çevre katliamı yapılıyor, 2000'den fazla baraj projesi var. Allianoi en şanslı yerlerden birisi, çünkü kaybetmemek için uğraşıyoruz. Ama kimse farkında olmadan yok olup giden onlarca doğa güzelliğimiz var. 21.yüzyılın ortasında böyle bir uygulama, Türkiye için utanç kaynağıdır."

Yaraş'ın verdiği bilgiye göre, aktivistler 4 ve 5 Eylül'de Allianoi önünde çadır kurup nöbet tutacaklar. Gelecek hafta İzmir'den Allianoi'ye bir bisiklet turu da düzenlenecek. Son dönemlerde elektronik posta mesajları yoluyla uluslararası planda da seslerini duyurduklarını söyleyen Yaraş, yakın zamanda İnternet sayfalarının da açılacağını bildirdi.

"Bakan'ın sözleri abesle iştigal"

Yaraş, "Allianoi ismi uydurmadır" diyen, antik kentin korunmasını isteyen müzisyen Tarkan'la atışan Çevre Bakanı Veysel Eroğlu'naysa şu yanıtı verdi:

"Bakan her yerde 'herkes kendi mesleğini yapsın' diye demeç veriyor. Tarkan duyarlı bir sanatçı olarak Allianoi ile ilgili düşüncelerini belirtmiştir ve haklıdır. Buna cevap verme hakkı bakanda değil, bu konuyla ilgili olan bilim insanlarında, meslektaşlarımdadır. Bakanın bu konuda konuşma yapması abesle iştigaldir." Allianoi hakkında Türkiye dışında da onlarca eserin yayınladığını belirten Yaraş, "2004 raporlarında Allianoi ismi doğrulanmıştır. Bakanımız gidip bütün raporlara bakabilir" dedi.

Eroğlu'nun yok dediği Allianoi Kültür Bakanlığı sitesinde

Bakan Eroğlu'nun "Yok böyle bir yer" dediği Allianoi, Kültür Bakanlığı'nın sitesinde yer alıyor ve Türkiye için çok önemli bir değer olduğunun altı çiziliyor.

Çevre Bakanı'nın işi baraj yapmakmış

Veysel Eroğlu, bugün Tarkan'a dair sözlerini sürdürdü ve "Tarkan güzel şarkı söylüyor, devam etsin. Teknik işleri bize bıraksın. Ben de baraj yapmayı bırakır da şarkı söylemeye kalkarsam işler çok değişir" dedi.

Allianoi için eylemler

Doğa Derneği bugün İzmir'de antik kent bölgesinde kendilerini zincirleyerek eylem yaptı. Bugün İstanbul'da Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu öncülüğünde bir araya gelen aktivistler "Alianoi'yi, insanlığın ortak mirasını, kültürünü ve tarihini katletmenize izin vermeyeceğiz" dedi.

İzmir'deki çevre hakları savunucularından avukat Arif Ali Cangı "Başta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay olmak üzere ilgililere sesleniyor ve uyarıyoruz. 'İnsanlığın ortak mirası olan tüm doğal ve kültürel varlıkların korunması' uygarlık ölçüsüdür. Allianoi'nin oldubittiyle sulara gömülmesinin tarihsel ve hukuksal sorumluluğu büyük olacaktır. Geri dönüşü olmayacak bu yanlıştan dönülmelidir. Hiç olmazsa, başlatılacak yargı süreci sonucu beklenmelidir" dedi.

İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, dünyanın en eski sağlık külliyesi Allianoi'yle ilgili karar değişikliğinde, alanın "kumla doldurularak baraj suları altında bırakılmasına" kapı açmıştı.