Allianoi'yi Kurtarmak için Yeni Bir Girişim



Allianoi Antik Kenti'nin kurtarılması amacıyla kurulan Allianoi Girişim Grubu, kazıların yeniden başlatılmasını ve alternatif çözüm önerilerinin geliştirilmesini talep eden 5 bin 518 dilekçeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderecek. Girişim Grubunun Dönem Sözcüsü Avukat Hilal Küey, İzmir Tabip Odasında düzenlenen basın toplantısında, İzmir 2 Nolu Koruma Kurulunun rölöve çalışmalarını yetersiz bulan kararını ve son gelişmeleri değerlendirdi.

Küey, 10 yıl kazı başkanı ve danışman olarak görev yapan Ahmet Yaraş'tan bilgi, belge ve yazılı görüş talep edilmesini olumlu bulmakla birlikte kararın "buluntuların mil tabakası ile kaplanarak korunması" konusunun bir kez daha altını çizdiğini, bu yöntemin kabul edilemez olduğunu belirtti.
 
Küey, "Bu nasıl bir koruma anlayışıdır, biz koruyamadık, belki toprak korur mantığının bilimsellik neresindedir?" diye sordu ve mille kaplamanın "koruma" olduğunu savunan karara karşı açtıkları davanın sürdüğünü kaydetti. Bölgenin 1. derecede arkeolojik sit olduğunu vurgulayan Küey, "gün ışığına çıkan kaplıca odalarının ve şifalı suların baraj altında kalmasına izin vermeyeceklerini" söyledi.

Küey, Türkiye'deki davaların sürmesine karşın, iç hukuk yollarının uzun zaman alması gerekçesiyle konuyu AİHM'ye taşıdıklarını hatırlatarak, başvurularının, AİHM'ye yapılan "kültürel mirasın korunması" konulu ilk başvuru olma özelliğini taşıdığını belirtti. AİHM'nin davaya bir numara ve isim verdiğini ve kendilerinden bazı eksik belgeleri talep ettiğini anlatan Küey, "AİHM, davamızın bakılabilirliğini kabul etmiş oldu, bunun büyük bir adım olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

EGEÇEP Dönem Sözcüsü ve Girişim Grubunun jeofizik mühendisi üyesi Erhan İçöz de buluntuların toprakla kapatılmasının yer bilimin tüm ilke ve kurallarına aykırı olduğunu kaydetti. İçöz, buluntuların çamurla kaplanıp barajın su tutması durumunda, suyun yetersizliği nedeniyle Allianoi'nin bazen su üzerinde bazen de su altında kalacağını ifade ederek, hareketli su tablasının sonuçta eserlere zarar vereceğini belirtti.

Çiğli Belediye Başkanı Danışmanı Alime Mitap ise toplanan imzaların muhataplarınca dikkate alınmasını, kazıların yeniden başlamasını arzu ettiklerini söyledi.