Allianoi’yi Yaşatma Çabaları Sürüyor



Allianoi antik kentinin, Yortanlı Barajı suları altında kalma tehlikesinin büyümesine yönelik tepkiler giderek artıyor. Allianoi dostları, yeni etkinliklerle kentin sulara gömülmesini önlemeye çalışıyorlar. Kamuoyu ve hükümet yetkililerine yazılan açık mektupla, Allianoi’nin önemine vurgu yapılarak bir kez daha bu kültürel mirasın yok olmasının önlenmesi istendi. Şu ana kadar aralarında aydın, bilim insanı, meslek örgütü, dernek ve siyasi parti yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda Allianoi dostunun imzaladığı açık mektupta, Bergama-Allianoi Ören Yeri’nin sulama amaçlı Yortanlı Barajı’nın altında bırakılması riskinin hızla büyüdüğüne dikkat çekildi.

Mektupta, oluşturulan bilim kurulunun yaptığı öteki öneriler dikkate alınmadan, kazı alanının üstü örtülerek tamamen terk edilmesi seçeneğinin, bazı yerel politikacıların baskıları sonucu, ilgili bakanlık ve DSİ’nin isteği gibi yorumlandığına vurgu yapılarak baraja su tutulmasının, her açıdan geri dönülmez bir yanlış olacağı belirtildi. Anıtlar Yüksek Kurulu’nun korumacılık alanındaki uluslararası ilkelere aykırı olarak aldığı son kararı, bu kurulun üyelerinin büyük bir bölümünün, bağımsız uzmanlardan değil memurlardan oluşmasına bağlayan açık mektupta, bu kısa vadeli politik tercihin Danıştay tarafından iptal edileceğine olan inanç dile getirildi.

‘Beş yıla ihtiyaç var’
Mektupta şöyle denildi: “Yalnız Anadolu’nun değil dünya kültür mirasının değerli bir parçası olan Allianoi, küçük çıkar ve oy hesaplarına kurban edilmemelidir. Bölgenin ve Türkiye’nin Allianoi’nin korunup turizme açılması ile sağlayabileceği daha büyük, daha uzun ve çok yönlü kazanç olanaklarının yok sayılması, kabul edilemez bir politik hesap hatasıdır.” Allianoi’de, kazıların tamamlanması için en az beş yıllık bir süreye ihtiyaç olduğunun altının çizildiği mektupta, bu alandan sağlanabilecek bilgilerin tamamlanmışçasına hareket edilmesinin, bilime ve kültüre yönelik değer bilmezlik olarak algılandığı belirtildi. Mektup, “Ülkemizdeki başka baraj yapımlarında da tarihi mirasın görmezden gelinmesine bir örnek oluşturabilecek olan Allianoi’ye ilişkin süreci, özellikle bu yanıyla da tehlikeli bulduğumuzu, söz konusu yanlıştan uzak durulması için başta Sayın Başbakan olmak üzere yetkilileri göreve davet ettiğimizi, kamuoyunun dikkatine sunuyoruz” denilerek bitirildi.

Öte yandan önceki gün Kıbrıs şehitleri caddesindeki Yakın Kitabevi’nde ressam Hülya Sezgin, Allianoi Sağlık Yurdu’ndan karelerin yer aldığı resimlerini sergiledi. Serginin açılışında yapılan konuşmalarda, Allianoi için yükselen çığlığa kulak verme çağrısı yapıldı.