Allianoi'yi Yok Edecek Her Türlü Faaliyet Hukuk Dışı



"Allianoi boğulmasın" diyen Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), 2001'de “1.derece arkeolojik sit” olarak tescil edilen Allianoi’nin adım adım sonunun hazırlandığını söyleyip süreci şöyle sıralıyor:

Önce Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından 04 Ekim 2006'da “Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından, barajın planlanan alanın dışında başka bir yerde yapılmasının mümkün olmadığının saptanması, taşınmaz kültür varlıklarının ve arkeolojik sit alanlarının bulunduğu alanlarda yapımının zorunlu olması durumunda taşınmaz kültür varlıklarının başka bir yere taşınması ya da belgelenerek su altında bırakılmasına” olanak sağlayan ilke kararı alındı.

Ardından, Allianoi’nin kille kaplanması ve suya gömülmesine yol açacak DSİ projesi koruma kurulu tarafından uygun bulundu.

Allianoi’nin yok edilmesi için bilimsel görüş alınmaya çalışıldı, oluşturulan bilim komisyonu buna yol açacak görüş bildirmeyince, komisyon değiştirildi.

Gizli tutulan yeni bilim komisyonu raporunda; “Allianoi’nin üzerinin kil malzemesiyle kaplanması ve sol sahile 218 metre duvar inşa edilerek, baraj suları altında bırakılması” konusunda net görüş bildirildiği gerekçesiyle, “komisyon görüşü doğrultusunda uygulama projesinin hazırlanması, belgeleme ve rölöve çalışmalarının tamamlanması” doğrultusunda İzmir II.Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 10 Ekim 2007 tarihli kararı aldı. Rölöve projesinin hazırlanması konusundaki ihale zaten 8 Ekim 2007 tarihinde yapılmıştı.

EGEÇEP bütün bu süreci "Yani Allianoi’nin boğulma zamanı çok yaklaştı" diye yorumlayıp bu durumun acilen önüne geçilmesini talep ediyor.

EGEÇEP Türkiye’nin de imzalamış olduğu sözleşmeleri ve hukuksal süreci hatırlatıyor.

1972-Paris- Dünya Kültür ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme Türkiye'ye “...kültür mirası ve doğal miras niteliğindeki varlıkların evrensel miras olduğu kabul edilmiş, sözleşmeci ülkelere, kendi ülkelerindeki, kültür mirası ya da doğal miras sayılabilecek varlıkların saptanması, korunması, muhafazası teşhiri ve gelecek kuşaklara iletilmesinin sağlanması...” görevi yüklüyor.

1992-Valetta/Malta Arkeolojik Mirasın Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi ile de Sözleşmeci Devletler; “…arkeolojik mirasın korunması için gerekli önlemleri almak, arkeolojik araştırma faaliyetlerini bilimsel güvence altına almak, arkeolojik mirasın tercihen bulunduğu yerde korunması ve bakımını sağlamayı …”taahhüt ediyorlar.

Anayasa’nın 63/1.maddesinde de; “...Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır...” kuralı yer alıyor.

EGEÇEP "Uluslararası Koruma Sözleşmeleri ve iç hukuk metinleri karşısında, Allianoi'nin yok olmasına yol açacak her türlü faaliyet hukuk dışı, buna izin verenler, göz yumanlar hukuksal ve tarihsel sorumluluktan kurtulamayacak" diyor.