Alman Bakan Jörg Bode: İzmir'de Ortak Arıyoruz



Alman işadamları İzmir'de rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarında İzmirli işadamları ile işbirliği yapmak istiyor. Almanya'dan İzmir'e karşılıklı ticaret hacmini artırmak için gelen 50 kişiden oluşan işadamı heyetine başkanlık yapan Aşağı Saksonya Eyaleti Ticaret, İş ve Ulaşım Bakanı Jörg Bode, İzmir'e iş ortakları bulmaya geldiklerini söyledi. Gıda, tarım, lojistik, otomotiv sektörlerinde Almanya'nın önde gelen bölgeleri arasında yer aldıklarını anlatan Bode, İzmir'de de gelişmiş bu sektörlerde işbirliği yapmayı arzuladıklarını vurguladı.

Ankara-İzmir hızlı tren projesi ile de yakından ilgilendiklerinin altını çizen Bode, İzmir'de 2 günlük yoğun iş programı çerçevesinde Yeni Asır Gazetesi'ni de ziyaret etti. Bode, Alman işadamlarının İzmirli işadamları ile her alanda birlikte çalışmaya hazır olduklarını kaydetti. İzmir'in limanı, ulaşım altyapısı ve gıda, tarım, otomotiv başta olmak üzere birçok sektörde geldiği noktanın Alman işadamlarının dikkatini çektiğini dile getiren Bode, bu alanlarda birçok ortak çalışmaya imza atılabileceğini dile getirdi.

Ortak projeler

Aşağı Saksonya Eyaleti'nde Volkswagen otomobil fabrikasının yer aldığına, limanları ile önemli bir ihracat merkezi konumunda bulunduklarına ve gıda da önemli firmalara sahip olduklarına dikkat çeken Bode, "Bu alanlarda işbirliği imkanlarımız çok geniş. Almanya'da veya İzmir'de birlikte çalışabiliriz. Ülkenizdeki işgücü maliyetlerinin ucuz olması Alman firmaları için çok cazip. Ayrıca bölgemizde rüzgar enerji santralleri de var. Bu alanda çalışan birçok firma bulunuyor. Bunlardan Enercon firması da zaten Ege Serbest Bölgesi'nde üretim yapıyor. Bu alanda gerekli yasal düzenlemeler tamamlanmalı" dedi.

Bode, "Bunun gerçekleşmesi halinde rüzgar başta olmak üzere güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji alanlarında İzmirli işadamları ile ortak projelere imza atabiliriz" diye konuştu. Bölgelerinden bugüne kadar rüzgar santrali kanadı üreten Enercon'un Ege Serbest Bölgesi'ne, Krone'nin ise Tire Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırım yaptığını hatırlatan Bode, Almanya'nın en büyük turizm şirketi TUİ'nin de faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. İzmir ve çevresinde yatırıma açık olduklarını ve bu yatırımların arkasının geleceğini açıklayan Bode, İzmir'de gerçekleştirilen görüşmelerin önümüzdeki günlerde yeni işlere dönüşeceğine inandığını kaydetti.

Gecede bir araya geldiler

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti'nden gelen ve İzmir'de 2 gündür incelemelerde bulunan 50 kişilik Alman heyeti onuruna, Almanya Başkonsolosluğu'nda gece düzenlendi. Geceye Aşağı Saksonya Eyaleti Ticaret İş ve Ulaşım Bakanı Jörg Bode, Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Stefan Schneider, İzmir Vali Yardımcısı Sait Topoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sırrı Aydoğan, EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Türk Alman İşadamları ve Akademisyenler Derneği Başkanı Sayıl Dinçsoy başta olmak üzere İzmir'de faaliyet gösteren Alman ve Türk Alman ortaklı şirketlerin yöneticileri katıldı. Kokteyl ve yemek ile devam eden gecede konuşan Jörg Bode, iki ülke arasındaki dostluğu ve ticareti geliştirmek için çaba harcadıklarını söyledi.

Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Stefan Schneider ise İzmir'in tarihi bir liman kenti olduğuna dikkat çekerek, birçok ortak değeri olan Türkiye ve Almanya'nın bu değerler üzerinden ilişkilerini daha da geliştirmesi gerektiğine işaret etti.