Alman Röder, En Büyük Üretim Tesisini Düzce’de Kurdu



Almanya’nın taşınabilir yapılar konusundaki önde gelen firmalarından Röder, Düzce’de 10 milyon avroluk yatırımla çadır üretim tesisi kurdu. Röder Üst Yöneticisi Rüdiger Blassius, yaptığı açıklamada, en büyük Röder tesisini Türkiye’de kurduklarını belirtirken, Türkiye’yi hem ticari, hem de üretim üssü olarak gördüklerini söyledi.

Yaşanan küresel kriz ortamına rağmen Türkiye’ye yatırım kararından son derece memnuniyet duyduklarını ifade eden Blassius, 2009’un Röder Türkiye, açısından fırsat yılı olacağını kaydetti. Düzcede kurulan fabrikadaki üretimin yaklaşık yüzde 90’ının ihraç edileceğine işaret eden Blasisus, Gümüşova Sanayi Bölgesi’nde toplam 38 bin metre karelik alanda, ilk aşamada yılda 600 bin metre karelik bir üretim gerçekleştireceklerini ifade etti.

Müşteriler memnun

Müşterilerin her türlü yapı beklentilerini binlerce metrekare büyüklüğünde, günlerle ifade edilebilecek zamanlarda karşıladıklarını anlatan Blassius, Türkiye’de de başta KOBİ’ler olmak üzere tüm firmaların depo ihtiyaçlarını çok kısa zamanlar içinde karşılayacaklarını bildirdi. Tüm dünyada birçok büyük organizasyonda Röder imzası bulunduğuna dikkat çeken Rüdiger Blassius, Türkiye’de de konser, parti, spor karşılaşmaları gibi etkinliklerde de bu markanın daha çok görüleceğini söyledi.

‘Türkiye gelişiyor’

Röder’in 1959 yılında kurulduğunu ve olgunlaşmış piyasalar yerine gelişmekte olan piyasalara yatırım yapmayı tercih ettiklerini belirten Blassius, geçen yılki cirolarının 60 milyon avro olduğunu belirtti. Alman firması olmaktan çok uluslararası bir şirket olarak anılmayı tercih ettiklerini ifade eden Blassius, Türkiye’yi de bu kapsamda gördüklerini ve çok önem verdiklerini söyledi. Son yıllarda Türkiye’de büyük gelişim gözlemlediklerini belirten Blassius, şöyle devam etti:

“Yabancı yatırımların artmasıyla birlikte uluslararası organizasyonlar da bir ivme yaşanıyor. 2005 yılında Türkiye’de düzenlenen UEFA Şampiyonlar Ligi Finali ve Formula 1’de Röder çadırları kullanıldı. Tabii Türkiye’ye yaptığımız yatırımda bize sağlanan kolaylıkların da payı büyük oldu. Devletin sağladığı teşvikler çok önemli. Ne yazık ki Alman firmaları bu avantajların farkında değil. Türkiye’yi Doğu Avrupa’ya, Ortadoğu’ya, Türk Cumhuriyetlerine açılmak için bir köprü olarak görüyoruz ve son derece güveniyoruz. Yaşanan bu küresel kriz ortamına rağmen yatırım kararımızı uyguladık ve bundan da son derece memnunuz.”

Röder Türkiye Pazarlama Direktörü Yaşar Polat da amaçlarının başta lojistik sektörü olmak üzere tüm firmaların yapı maliyetlerini düşürmek olduğunu söyledi. Röder’in uluslararası büyüme hedefinin yüzde 10 olduğunu anlatan Polat, Türkiye’de ise 2009 yılında yüzde 30’luk bir büyüme beklediklerini kaydetti.

2009 fırsat yılı olacak

Türkiye Röder olarak orta vadede hedeflerinin ise Röder Grubu toplam cirosunun yüzde 25’ini oluşturmak olduğunu belirten Blassius, şöyle konuştu:

“Türkiye’de bu konuda ciddi bir açık var. Ekonomik kriz beklentisi büyük bütçeli yatırımların kısılmasını da beraberinde getirecek. Bu noktada Röder yapıları ciddi bir alternatif oluşturuyor. Bu anlamda 2009 bizim açımızdan tam bir fırsat yılı. Şimdiden başta otomotiv firmaları olmak üzere pek çok büyük firmadan gelen siparişler bu öngörümüzün doğruluğunu gösteriyor.”

Düzce fabrikasından tüm dünyaya çadır üreteceklerini ifade eden Yaşar Polat, KOBİ’lerin yanı sıra büyük firmaların da depo ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

İhracat da yapacak

Düzce fabrikasından tüm dünyaya çadırlar için gerekli konfeksiyonu yapılmış örtüler ihraç edeceklerini anlatan Yaşar Polat, ürettikleri ürünlerin fuarlar başta olmak üzere, spor salonları, lojistik depolar, lokantalar ve konser organizasyonlarında kullanıldığını kaydetti. Türkiye’de kullanım anlamında büyük bir potansiyel olduğunu belirten Polat, Röder’in Türkiye’yi üretim üssü olarak seçmesinin de bu potansiyelinin keşfedilmesinden kaynaklandığını söyledi. Polat, “2009’da yapacağımız 2 milyon avroluk ihracatla Düzce ekonomisine katkıda bulunacağız” dedi.