Alman ve Türk Yapı Sektörlerinin Ortaklığı, Potansiyellerin Toplamından Fazlasını Vaat Ediyor



Almanya Federal Cumhuriyeti İmar Bakanı Peter Ramsauer, 34. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul kapsamında gerçekleştirilen heyet gezisi sırasında sorularımızı yanıtladı. Ramsauer, bu yıl 62 firma ile temsil edilen Alman yapın sektörünün, Türkiye ile uzun vadede ortak üretim potansiyelini genişleteceğini müjdeledi ve Bakanlık olarak bu konuya özel olarak eğildiklerini ifade etti.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Almanya ile Türkiye yapı sektörleri arasındaki ortak çalışmanın 50 yıllık bir maziye dayandığını dile getirdi. Sizce iki ülkenin bu paslaşma alanı ne denli verimlilik vaat ediyor?


Peter Ramsauer: Almanya’nın ve Türkiye’nin olağanüstü derecede güçlü ve yenilikçi yapı sektörleri var. Şayet bu iki yabancı sektör arasındaki ortak çalışmayı geliştirmek, etkilerini katlayarak artıracaktır. Dolayısıyla sonuç, yalnızca bir toplamdan ibaret görülemez; bu iki potansiyelin etkileşimi daha fazlasını vaat ediyor.



Bu yıl Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’da Almanya’dan 32 katılımcı firmanın bulunması beni çok sevindiriyor. Bu sayı geçtiğimiz seneden daha fazla ve yalnızca bu durum bile Alman yapı endüstrisinin Türkiye’ye her geçen sene daha fazla ilgi duyduğunu gösteriyor. Söz konusu ilgi de beni, Almanya İmar Bakanı olarak yakından ilgilendiriyor.

Sizce iki ülkenin yapı sektörleri arasındaki bu ilişkiyi iyileştirmek ve güçlendirmek için ne gibi adımlar atılabilir?

Yapı Fuarı-Turkeybuild, geçtiğimiz birkaç ay içerisinde meslektaşım Mustafa Demir ile ikinci buluşmam oldu. Bu tek başına çok iyi bir işaret!

Üzerine konuştuğumuz konular arasında ise, bizlere bakanlık olarak düşen sorumluluklar üzerine… Her iki ülkenin İmar Bakanları olarak, sektörlerimiz arasındaki işbirliğini iyileştirme çabası içindeyiz. Bunu, Dış Ticaret Müsteşarlıklarımız vasıtası ile de gerçekleştiriyoruz. Fakat en önemlisi, sektörel aktörlerin katılımını sürece dahil edebilmek.