Almanlara Kızdı, Çerçevesiz Takılabilen Camı İcat Etti



Lamglas'ın patronu Mehmet Çağlıer, dünya cam teknolojisine yön veren bir mucit. Türkiye'de Kayseri Kadir Has Stadı ve Vakko Moda Merkezi'nde dünyada ilk kez kullanılan cam sistemleri ile adını duyurdu. Şahsına ait 6 patenti bulunan Çağlıer'in birçok icadı dünya cam piyasasını da adeta sarstı. Son olarak kendi kendini taşıyan camı icat eden Çağlıer, camın olmazsa olmazı sanılan çerçeve sistemlerini binalarda kaldırmayı başardı. Çerçevesiz cam ile bina giydirme maliyetleri yüzde 30 ucuzladı, teknoloji dünya ülkelerine satıldı.

Mehmet Çağlıer'in cam dünyası ile serüveni ise 1970'li yıllarda başladı. Türkiye'de otomobillerde kullanılan kırılmaz camları üreten ilk isim oldu. 90'lı yıllara kadar bu alanda üretime devam etti. Ancak o tarihlerde başlayan ithalat dalgası Çağlıer'i zora okunca yapısal cam üretimine geçti. Şimdi bu alanda kendisine ait 6 adet patentli ürünü var. Aralarında Rusya, Kazakistan, Almanya, Danimarka, Birleşik Arap Emirlikleri'nin bulunduğu 20'ye yakın ülkede gökdelenlerden stadyumlara kadar pek çok önemli projelere imza atıyor. Irak pazarında ise adı neredeyse cam ile özdeşleşen firmanın bombaya dayanıklı camları onlarca binada kullanıyor.

Sıkıyönetimde icat

Çağlıer'ın cama yönelik geliştirdiği her teknolojinin arkasında ilginç hikayeler gizli. Örneğin ilk icatlarından birini 1973 yılında sıkı yönetim altında iken gerçekleştiren Çağlıer, o günlere ilişkin bir anısını şöyle anlatıyor: "Otomobillere yönelik kırılmayan cam için uğraşıyordum. Bir çok kimyasal denememe rağmen, bir türlü cama istediğim özelliği kazandıramadım. Bir gece aklıma bir fikir geldi ve fabrikaya gitmek üzere gece yola çıktım. Polisler beni fabrikanın önünde durdurdular. Ne yaptığımı sordular. Ben de deney yapacağımı söyledim. İkna olmak için fabrikayı geldiler. Onlar başımda çay içip beklerken ben de o gece lamine camı ürettim"

Almanlara kızdı

Çağlıer'in çerçevesiz cam icadının hikayesi ise daha da ilginç. "Almanların çifte standardı beni mucit yaptı diyen" Çağlıer, buna ilişkin hikayesini şu sözlerle anlatıyor. "Birgün Almanya'da büyük bir binaya cam kaplama yapıyoruz. Kullandığımız teknoloji de Alman firmalarına ait. Hatta bu firmalar Türkiye'de aynı teknoloji ile yüzlerce bina giydirdi. Ama Alman hükümeti bizi çağırıp kullandığınız sistem güvensiz diyerek çalışmamızı durdurdu. Onlara, 'bu sistemi Alman firmaları Türkiye'de kullanıyor' dedim. Alman yetkililer bana alaylı bir ifadeyle 'sizde deney yapıyorlardır' dedi. İnanın hırsımdan aylarca uyuyamadım ve çerçevesiz cam kullanımını mümkün kılan teknolojiyi keşfettim. Ayrıca camda silikon kullanımı yerine görünmez mekanik tutucuları da ürettim. Şimdi Almanlar bu teknoloji için bizi ülkelerine davet ediyor."

Neleri icat etti?

 7,8 şiddetinde depreme bile dayanabilecek camlar üretti.
 Çerçevesiz cam cephe kurma teknolojisini buldu.
 Türkiye'nin ilk kırılmaz camını üretti.
 Dünyada ilk kez camdan kolon ve kiriş üretti.
 Türkiye'de ilk kez camı döşeme olarak kullandı.
 Camda silikon kullanımı yerine görünmez mekanik tutucuları üretti.
 Cephede yüzen salınan cam geliştirdi.
 Bombaya dayanıklı cam üretti.

Hangi ülkelere teknoloji satıyor?

Azerbaycan
Kazakistan
Almanya
Danimarka
Birleşik Arap Emirlikleri
Bulgaristan
Makedonya
Irak
İngiltere
Fransa

Çerçevesiz cam nasıl olur?

Camdan bir bina yapmak istenildiğinde o camı yerleştirmek için bir çerçeveye ihtiyaç duyuluyor. Bu genellikle alüminyum, demir ve ahşap gibi metaryeller oluyor. Ancak Lamglas'ın ürettiği teknolojide bunların hiç birine gerek yok. Öncelikle lamine camın içine fittings denilen bir sistem gömülüyor. Bu büyük ebatlı camların dört noktadan taşınabilmesini sağlıyor. Söz konusu sistemde yüzey geriliminden yararlanılıyor. Dünyadaki sistem camın ikisini de delerek delik çeperinden havaya kaldırmaya dayalı. Bu sistemde ise camın biri delinip biri delinmiyor. Yüzey geriliminden yararlanıyor. Bu sayede cam cepheler, arkasında bir çerçeve olmadan her yükseklikteki binaya kaplanabiliyor.