Almanya, Nükleer Santral Kullanımını 14 Yıl Daha Uzattı



Angela Merkel'in başbakanlığındaki, Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU/CSU) ile Hür Demokratlar Partisi'nden (FDP) oluşan muhafazakar-liberal koalisyon hükümeti, Almanya'daki nükleer santrallerin faaliyet süresini uzattı.

Hükümetin kararını açıklayan Çevre Bakanı Norbert Röttgen, eski nükleer santrallerin faaliyet süresinin sekiz yıl, yeni nesil nükleer santrallerin faaliyet süresinin de 14 yıl uzatıldığını söyledi. Röttgen enerji şirketlerine getirilecek ek vergilerle, yenilenebilir enerji çalışmalarına destek verileceğini söyledi. Alman Yenilenebilir Enerji Birliği Başkanı Björn Klusmann ise hükümetin kararının yenilebilir enerji alanındaki yatırımlara darbe vuracağını söyledi.

Kırmızı - Yeşil Politika Değişti

Hükümetteki muhafazakar - liberal koalisyon bu kararla aynı zamanda 10 yıl önce hükümette olan Sosyal Demokrat Parti (SDP) ve Yeşiller'den oluşan koalisyon hükümetinin planını da değiştirmiş oldu. Kırmızı - yeşil koalisyon, ülkedeki tüm nükleer santrallerin 2022 yılına kadar kapatılması kararını almıştı.

Nükleer santrallerle ilgili 10 yıl önceki kararı alan şimdinin ana muhalefet partisi SDParti'nin lideri Sigmar Gabriel, hükümet enerji lobilerinin baskısı nedeniyle bu kararı aldığını savundu. Gabriel, yenilenebilir enerji yatırımlarının düşürülmesini eleştirip, "Hükümet, 2020 yılına kadar ulaşılması istenen iklim koruma hedeflerini gerçekleştirmeyi istemiyor" dedi.

Merkel hükümetinin kararıyla 1980 öncesinde kurulan nükleer santraller, en geç 2020, 1980 sonrası kurulanlar ise 2033 ila 2036 yılları arasında kapatılacak. Almanya'da halen 17 nükleer santral faaliyet gösteriyor; bu santraller elektrik üretiminin 22,6'sını karşılıyor.