Almanya'nın Bilimsel Yayın Sayısı ABD’yi Geçti



Alman Hükümetinin açıkladığı rapora göre, Almanya’da araştırma - geliştirme alanında çalışanların sayısı büyük artış gösterdi. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, ayrıca bilimsel yayınların sayısı da ilk kez ABD’yi geçti.

Alman Federal Araştırma ve Eğitim Bakanı Annette Schavan, hükümetin hazırladığı 'Yenilikçilik ve Araştırma Raporu'nu kamuoyuna açıkladı. Rapora göre, araştırma - geliştirme (ar-ge) alanında çalışanların sayısı, 2000-2009 yılları arasında yüzde 10 artışla 534 bin 500’e yükseldi. Araştırmada dikkat çeken noktalardan biri kadınların bu alanda daha önce olduğu gibi az sayıda temsil ediliyor olması. Araştırma - geliştirme alanında çalışan kadınların sayısı 143 bin 300. Bu da yaklaşık yüzde 27’lik bir oran ediyor. Bu oran, 2000 yılından bu yana çok az bir artış kaydetti.

Bilimsel yayınlarda önde

Shavan, raporu açıklarken Almanya’da nüfusa kıyasla bilimsel yayınların sayısının ilk kez ABD’yi geçmiş olmasına da vurgu yaptı. Federal Araştırma ve Eğitim Bakanı, “Bu gelişme, yüksekokul ve üniversite dışındaki araştırma enstitülerinin kapasitelerinin geçtiğimiz yıllarda bir hayli arttığını gösteriyor“ ifadelerini kullandı.

Rapora göre, Almanya ABD'yi kıyasla yine nüfusa oranla daha fazla dünya pazarına hitap eden patente sahip. Yenilikçilik ve Araştırma Raporu'nda ayrıca, federal hükümetin devam eden yasama döneminde, eğitim, araştırma ve geliştirme alanlarına çok daha fazla yatırım yaptığı bilgisi yer alıyor. Bu alanda 2005 yılında 9 milyar euro olan yıllık harcamanın, son olarak 13 milyar 700 milyon euroya yükseldiği belirtildi.

Alman firmaları ise 2010 yılında araştırma geliştirme alanına yaklaşık 47 milyar euro yatırım yaptı. Schavan, Almanya’yı dünyanın önde gelen araştırma ülkelerinden biri olarak nitelendirdi.