Alpözen'e Şimdi de Sundurma Davası



Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla mahkemelik olan eski Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Oğuz Alpözen hakkında, şimdi de Kral Mousolos’un sarayına ait eserlerin korunması için izinsiz sundurma yaptırdığı iddiasıyla beş yıla dek hapis istemli dava açıldı.

Bodrum’da, 2003 yılında, Antik Halikarnas Kenti Kralı Mousolos’un 2 bin 370 yıldır aranan sarayı için, Oğuz Alpözen başkanlığında kazı çalışmaları başlatıldı. Bir yıllık kazı sonucu Halikarnassos Sarayı ve kentin yasalarının yazılı olduğu tabletlere ulaşıldı. Dönemin müze müdürü Alpözen, Bodrum Kalesi bahçesindeki bu kazılarda bulunan  kalıntıların korunması için Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin almadan altışar metrekarelik, üzeri kiremitli iki sundurma yaptı. Müze Müdürü Alpözen 2005’te emekli oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2008 yılı kasım ayında, sundurmalar için suç duyurusu yapınca Alpözen hakkında Muğla 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde beş yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Mahkeme sundurmaların bulunduğu alanda bugün keşif yapılmasına karar verdi.

Tarihi buluntuları koruduğu için dava açılmasına anlam veremediğini söyleyen Alpözen,  “Kazılarda saraya ulaştığımızı, bakanlığa bildirdiğimizde bize teşekkür etmişlerdi” dedi. Alpözen hakkında daha önce de kendisine hediye edildiğini öne sürdüğü tarihi çeşmeyi evine götürdüğü ve kalede kapılara isminin baş harflerini kazıttığı iddiasıyla bir-üç yıl hapis istemiyle dava açılmıştı.