Alpu’da Termik İnadı



Eskişehir’in Alpu ilçesinde kurulması planlanan ve Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından tasarlanan Alpu Termik Santrali, Eskişehir halkının büyük direnişiyle karşılaşmış ve yedi kez ihaleye çıkarılan projeye teklif gelmemişti. İhalesi iptal edilen proje için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Alpu Ovası tarımsal sit ilan edildi” demesine ve AKP’li yetkililerin santralin yapılmayacağını söylemesine rağmen sondaj çalışmaları devam etti.

BirGün’den Dilek Yeğin’in haberine göre; devam eden sondajları yerinde inceleyen CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Cumhurbaşkanlığı’ndan beş ay sonra gelen yanıtta projeye teklif gelmediği için ihalenin iptal edildiği tescillendi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’nın kelimesi kelimesine aynı olan yanıtlarında, “Eskişehir Alpu Linyit Havzası’nda 2008-2014 yılları arasında yapılan sondajlı etüt çalışmasını geliştirmek için yeni sondaj çalışmalarına başlandığı, çalışmaların uluslararası standartlarda kaynak ve önfizibilite raporunun hazırlanması ve kömür rezervinin belirlenebilmesi amacıyla yapıldığı” söylendi.

Süllü, santral için mahkeme süreçlerini atlatabilecek yeni bir ÇED raporu hazırladıklarını ve projeyi yatırımcılar için daha cazip hale getirmeye çalıştıklarını söyleyerek, “Projeyi uygulamada kararlı oldukları Cumhurbaşkanlığınca da bir kez daha itiraf edilmiştir. Eskişehir’de kömürlü termik santral tehlikesi geçmemiştir” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.