Alstom Türkiye Rüzgar Enerjisi Pazarında



Alstom, Türkiye’de yeni bir rüzgar çiftliğinin yapımı için Güriş’in bağlı kuruluşu Eolos Rüzgar Enerjisi Üretim A.Ş. aracılığıyla Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş. ile bir sözleşme imzaladı.  Bu Alstom’un ülkedeki ilk rüzgar enerjisi sözleşmesi oldu. Türkiye’nin güney bölgesinde Hatay şehrinin yakınında inşa edilecek 24 MW kapasiteli Şenköy rüzgar çiftliği her biri 3 MW kapasiteli sekiz adet Alstom ECO 100 rüzgar türbininden oluşacak olup 2011 sonları veya 2012 başlarında işletmeye alınması bekleniyor. Sözleşme hükümleri uyarınca, Alstom, rüzgar çiftliğinin tedarik, kurulum ve işletmeye alma işlerini gerçekleştirecek ve ilk beş yıl için işletme ve bakım hizmetlerini sunacak.

Yaklaşık 83 Gigawatt saatlik (GWh) yıllık tahmini üretim kapasitesiyle, Şenköy rüzgar çiftliği, yılda 66 bin ton CO2 salınımını engelleyecek ve yaklaşık 41 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Sözleşme, Alstom’un 3MW ECO 100 rüzgar türbini için ek bir başarı olup, türbin kapasitesi ve yüksek enerji üretimi anlamında büyük bir ilerlemeye işaret ediyor. Güriş’in ikinci rüzgar çiftliği olacak olan Şenköy projesi kapsamında Güriş ilk kez Alstom’dan rüzgar türbinleri satın alıyor.

Güriş Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Alstom’un ECO 100 türbinleriyle, Şenköy çiftliğinin yıllık tahmini enerji üretimi, proje geliştirilirken ilk başta hesaplanan üretimden yaklaşık yüzde 10 daha yüksek olacaktır” dedi.

Alstom Rüzgar Grubu Başkan Yardımcısı Alfonso Faubel de, “Hızla büyüyen Türk rüzgar enerjisi piyasası, büyük bir potansiyele sahip ve bu proje ülkede bizim için büyük vaatler taşıyan bir adımdır” şeklinde konuştu ve “Yeni nesil rüzgar türbinlerimizin faydalarını Güriş’e sunmaktan ve Türkiye’nin kurulu rüzgar enerjisi kapasitesini artırma gayretini desteklemekten son derece mutluluk duyuyoruz” dedi.