Alternatif Pratikleri Sorgulamak

Pelin Tan ve Anton Vidokle, alternatif güncel sanat pratikleri olan, sanatçıların işlettiği mekanları ve sanatçı kolektiflerini sorgulayan, 3 bölümden oluşan bir atölye çalışması düzenliyor. Bu atölye çalışmasında, sanatçı girişimlerinin güncel durumları incelenecek, olası yeni modelleri ve yapıları tartışılacak.

Tartısmalar 3 kentte yapılacak, her oturumda seçilen bölgeyle ilgili başlıklara değinilecek. İlk toplantı, İstanbul’da gerçekleştirilecek ve bazı ana bağlamsal konular ele alınacak. Bu kapsamda, küreselleşme çağında sanatçıların giriştiği projelerin cazibesiyle, Turkiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde İstanbul’un geçirdiği ani ve geniş kapsamlı değişime değinilecek. İstanbul'daki toplantının ilk günü Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nde, ikinci günü ise Pist'te yapılacak.

İkinci oturum, Kasım ayında Berlin’de gerçekleştirilecek. Kent, yakın geçmişte esaslı bir değişime ve birleşmeye maruz kalmıştı. Bu ortamda görsel kültür üretimi 30’u aşkın sanatçı girişiminden beslendi.

Son oturum ise, Ocak 2007’de Lefkoşe’de gerçekleştirilecek. Bölünmüs bir kent olarak Lefkoşe, neredeyse bu tür girişimlerden tümüyle yoksun. Projenin buradaki amacı, alternatif kültür kurumları için farklı modeller sunmak.

Toplantılarda konuşulanların ve konuşmacılara ait bilgilerin yer aldığı bir kitap, 2007 yılı içinde hazırlanacak.

23 Eylül Cumartesi
15:00 Giriş: Pelin Tan ve Anton Vidokle
16:00 Maria Lind (Avrupa Kültür Politikaları ve Öz-örgütlenme)
16:30 Martha Rosler (NEA [National Endowment for the Arts] Dönemi Sonrasında Kuzey Amerika'da Sanatçıların İslettiği veya Katıldığı Alternatif Mekanlar)
17:00 Bikvanderpol (Batı Avrupa'da Sanatçıların Örgutlediği Mekanlar ve Rotterdam 2001 Avrupa Kültür Başkenti Sorunsalı)
17:30 Haris Pelapaisiotis Grubu (Avrupa'nın Kenarında Sanatçı Girişimleri)
18:00 Kahve Arası
18:30 - 19:30 Odaklı Çalışma ve Tartışma
19:45 Apartman Projesi Ziyareti

24 Eylül Pazar
10:00 Pist'te Sunum: Sanatçı Girişimleri Pist ve K2
13:00 Yemek Arası
14:00 BAS'ta Sunum
16:00 Kapanış Toplantısı