Altı Ayda Konutta Malzeme Zammı Yüzde 50’ye Yaklaştı



Konut inşasında kullanılan 35 malzemenin arasında fiyat artışı % 50'yi geçenler ağırlıkta. Çimentoya bakmayın, radyatör vanası % 51, alçıpan % 45 zamlandı.

İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) geçtiğimiz pazartesi düzenlenen İnşaat Sektörü Paneli'nde TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu'nun arasındaki fiyat tartışması ile demir-çelik fiyatlarına itiraz diğer malzemelerde yaşanan gelişmeleri gölgede bıraktı. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu da panelin ikinci oturumunda fiyatların ilk altı ayda ortalama yüzde 40 arttığını söyledi.

Yüzde 40 rakamını neye dayanarak dile getirdiğini sorduğumuz Koçoğlu, konut işleri de yapan ve TOKİ ihalelerine giren kendi firmasının ihale hazırlık biriminin keşif bedellerini hazırlarken aldıkları malzeme fiyatlarını karşılaştırdıklarını anlattı. 1 Ocak ile 20 Haziran arasındaki fiyat değişimini bizimle paylaşan Koçoğlu'nun verdiği tabloda konut yapımında kullanılan 35 temel malzeme yer alıyor. Fiyat tartışmaları konut üretiminde ağırlıkta olduğu için inşaat malzemelerinde odaklanılıyor. Bununla birlikte elektrik malzemeleri ve tesisat malzemelerinde de yılbaşından bu yana yaşanan artış dikkat çekici. Demir-çelik fiyatlarındaki yılın ilk altı ayında yüzde 34'lük artışa paralel olarak 13 kalem tesisat malzemesinde artış yüzde 15'ten başlayıp yüzde 55'e kadar çıkıyor. Elektrik malzemelerinde ise yüzde 118'lik bakır ayrı tutulduğunda 10 kalemde yüzde 16 ile yüzde 39 fiyat artışı yaşandı.

En düşük fiyat artışı yüzde 5 ile ısıcamda yaşandı
İnşaat malzemelerini oluşturan 11 kalemde demir yüzde 66 ile başı çekiyor. Yine de ısı izolasyon levhası gibi vazgeçilmeyen bir malzemenin metrakaresi altı ayda 145 YTL'den 180 YTL'ye çıkarak yüzde 24'lük artış gösterdi. Tavan için kullanılan alüminyum kaplama da yüzde 31 zamlandı. 35 kalem malzemenin arasında altı ayda en az fiyat artışını yüzde 5'le ısıcam gösterdi.

İnşaat sektöründe işçilik maliyetleri de yaşanan patlama nedeniyle yükselmiş durumda. İnşaat hamlesi yapan TOKİ'nin konutlarında mutlaka kullanılan ve yeni projelerde de ağırlık verilen tünel kalıp işçiliği maliyeti metrekare başına 6.50 YTL'den yüzde 31 artışla 8.50 YTL'ye çıktı. Alçı sıva işçliği de yüzde 29 artış gösterdi. İTO'nun raporuna göre de işçilik maliyetlerindeki toplam ortalama artış yüzde 13.5 seviyesinde bulunuyor.

Alçıpanda 3'üncü fabrika kurulacak
Fiyatları altı ayda yüzde 45 zamlanan alçıpanı Türkiye'de iki fabrika üretiyor. Sektörden verilen bilgiye göre iki fabrika da neredeyse 24 saat çalışıyor ve talebe yetişemiyor. Bu nedenle üçüncü fabrikanın kurulması için bir yatırımcının düğmeye bastığı belirtiliyor. Fabrika, Ankara'da kurulacak.