Altı Trilyonluk Otopark



İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Kentsel Dönüşüm' projesi kapsamında yenilenen Talimhane, 6 trilyon lira harcanmasına karşın bugün yapılma amacından saparak lüks bir otopark gibi kullanılıyor.

Çin'den getirilen granitlerle döşenen yollarına, sadece yayalar ve turist otobüsleri, itfaiye, ambulans ve temizlik araçlarının girebileceği açıklanan Talimhane'de dükkan kiraları da kısa sürede 7 milyar liraya kadar yükselmişti. Talimhane'yi sadece yayaların kullanabilmesi için sokak girişlerine uzaktan kumandayla hareket eden bariyerler konulmuş, vatandaşların güvenliği için görevlendirilen özel güvenlik görevlileri de sürekli caddede dolaşmaya başlamıştı. Aydınlatma yaya trafiğini aksatmaması için direkler yerine havadan verilmişti.

Bilet kesiyorlar

Ancak bölge, yapılan tüm çalışmalara rağmen tam olarak yayalaştırılamadı. Bir süre sonra sokaklara özel araçlar da park ettirilmeye başlandı. Bugün, otel bölgesindeki Lamartin, Topçu, Recep Paşa, Seyit Muhtar ve Aydede caddelerinde yayalar yerine arabalar geziyor. Cadde boyunca park yapılırken, güvenlik görevlileri de giriş-çıkış yapan araçlara otopark bileti veriyor. Ancak, konuyla ilgili görüştüğümüz Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise otopark olayından haberleri olmadığını savunuyor.

Talimhane, geçen yılın haziran ayında havai fişek gösterisinin de yapıldığı görkemli bir törenle açılmıştı. Törende konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan 'Burası kongre vadisidir. Kangren olmuş bir bölgeyi ameliyat ettik. Burası Fransız sokaklarına benzeyecek' demişti.