Altın Arama Karşıtı Bilirkişi Davacıların Yakın Dostuymuş

Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Göksu hakkında 'gerçeğe aykırı bilirkişilik' yaptığı iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle kamu davası açıldı. Mahkemeye sunulan bir belgeyle Prof. Dr. Göksu'nun davacılarla yakın dost olduğu ileri sürülüyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından mahkemeye gönderilen yazıda, Bergama'daki altın madeninin imar planına yönelik yürütmeyi durdurma kararı veren Sezai Göksu ile şikayetçi konumundaki Alman Vakfı FIAN'ın temsilcisi Birsel Lemke ile avukatlar Senih Özay, Arif Ali Cangı ve Cem Nemutlu yakın dost. Dava dosyasına giren yazıda, Göksu'nun Alman Yeşiller Partisi'nin kurucularından Birsel Lemke'nin otelinde kaldığı belirtiliyor. İçişleri Bakanlığı tarafından iddialar üzerine inceleme yapıldığı belirtilen yazıda şöyle deniliyor: "Altın madeninin çıkarılmasını engellemeye yönelik eylemleri Lemke'nin organize ettiği, eylemlere şahısların katılması için her türlü maddi desteği sağladığı, Oktay Konyar, Cem Nemutlu, Arif Ali Cangı, Senih Özay, Eren İlhan Güney, Sezai Göksu, Özcan Durmaz, Veysel Akçit isimli şahıslar ile irtibat içinde olduğu, şahısların özellikle kamuoyu oluşturmak için Lemke'ye ait otelde kaldıkları tespit edilmiştir."

Prof. Dr. Sezai Göksu'nun altın madeni dışında birçok önemli dosyada bilirkişilik yaptığı ileri sürülüyor. Göksu, İzmir'in Selçuk ilçesi Pamucak imar planı değişikliği davasında da görev yapmış. Göksu'nun bilirkişi olarak yer aldığı Kuşadası Limanı, Pamucak imar planı, Taşucu Tersanesi davalarında yürütmeyi durdurma kararı çıkmış. Bergama'da bulunan altın madeninin imar planının iptali için İzmir 4. İdare Mahkemesi'nde açılan davada da, Göksu ve arkadaşlarının verdikleri rapora istinaden yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Ancak Yargıtay 4. Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Bunun üzerine Prof. Dr. Sezai Göksu, yardımcı doçentler Funda Aysel ve Hayat Ünverdi hakkında İzmir 2. Asliye Ceza Mehkemesi'nde 'gerçeğe aykırı bilirkişilik' yaptıkları iddiasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle kamu davası açıldı.