‘Altın Boynuz’ Kabuğunu Kırıyor



Bundan 5 yıl öncesine kadar görüntü kirliliğin yaşandığı ve İstanbulluların hafızasında yerinde Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi'nin inşa edilgi Mezba ile yer eden Sütlüce hızlı bir dönüşüm yaşıyor. Öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin yatırımı olan Miniatürk projesi bölgedeki değişimin öncüsü olarak kabul ediliyor. Sütlüce'nin değişimdeki itici güçlerden birini de Dünya Su Forumu'na ev sahipliği yapan Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi oluşturuyor.

Yatırımcı ilgisi büyüyor

Sütlüce'de haliç kıyısınca uzanan ve Kağıthane istikametine giden yol boyunca yeni iş merkezi rezidans, otel ve alışveriş merkezi projeleri dikkat çekiyor. Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nden Kağıthane yönüne doğru ilerledikçe, caddenin hemen kenarında kule vinçleri görmek mümkün. Bir yandan inşaatı devam eden ya da tamamlanmış küçük çaplı iş merkezi ve konut projeleri göze çarparken, bölgenin en büyük projeleri olarak, ARY Grup'un alışveriş merkezi ve rezidans projesi, Anda Gayrimenkul- Gürler İnşaat ortaklığının AG Plaza ofis projesi ve Amplio'nun Hilton Garden Inn projesi cadde boyunca sıralanıyor. Caddenin hemen arkasında yamaçlara doğru da hızlı bir inşaat faaliyeti dikkat çekiyor. Buralarda yer alan ağırlıkla gecekondulardan oluşan yapılar müteahhitlerce satın alınarak daha geniş araziler yaratılıyor. Bu araziler üzerinde de irili ufaklı bir çok konut projesi yükseliyor. Yerli ve yabancı yatırımcılar bölgede arsa arayışlarını sürdürüyor. Ancak sınırlı sayıda arsanın bulunduğu sütlücede daha çok tek tek eski yapılar satın alınarak yeni arsalar üretilmeye çalışılıyor.

Hilton Garden Inn geliyor

Hilton Hotels Corporation'ın Türkiye'deki stratejik ortaklarından Amplio, Sütlüce'deki arsası üzerine 45-50 milyon dolarlık bir yatırımla, 210 odalı Hilton Garden In projesini inşa edecek. Amplio, mimari projesi yarışması yaparak Tece Mimarlık ofisi tarafından hazırlanan projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Amplio Hotel Investments Emlak Proje Geliştirme sorumlusu Adil Zehir, ruhsat ve izin süreci devam eden projenin izinlerinin Eylül sonu gibi çıkmasını beklediklerini ve akabinde inşaatın başlayacağını belirtiyor. Sütlüce Hilton Garden Inn'in 2011'in ilk çeyreğinde açılması ön görülüyor.

AVM ve Rezidans 2010'da açılıyor

Ali Rıza Yılmaz (ARY) İnşaat AŞ, Sütlüce'de Miniatürk'ün hemen karşısında yer alan yaklaşık 8 bin 500 metrekarelik arazi üzerine alışveriş ve rezidans projesi inşaatına devam ediyor. Toplam 35 milyon euroya mal olması öngörülen projenin Haziran 2010'da tamamlanması planlanıyor. Alışveriş ve rezidans projesi 9,10 ve 11 katlı 3 bloktan oluşuyor. Ofislerin de yer alacağı projede, 350 araç kapasiteli otopark, spor salonu, kafeteryalar, restoran ve mağazalarda yer alacak. ARY Grup henüz projede satış ve kiralama çalışmalarına başlamamış durumda.

AG Plaza işin merkezi olacak

Anda Gayrimenkul ve Gürler İnşaat ortaklığı tarafından inşa edilen AG Plaza, klasik Türk mimarisinin yalı tarzını Sütlüceye taşıyor. AG Plazada, 184-719 metrekare arasında değişik tipteki 39 ofisin bulunduğu projede ayrıca isteğe bağlı olarak da ofis alanı seçilebilecek. AG Plaza'da ofislerin dışında 64 -300 metrekare arasında değişen 9 adet de dükkan bulunuyor. Spor ve sosyal alanlarıyla dikkat çeken projede ayrıca 238 kişilik konferans salonu da bulunuyor.