Altın Bulmak için Heykellerin Başlarını Çalıyorlar

Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Vakıf köyündeki Herakleia Salbace'nin tel örgülerle korunması ve bekçisi bulunmasına rağmen tarihi eserler kaçakçıların akınına uğruyor. Özellikle içinde altın olduğu düşüncesiyle heykellerin başı spiralle kesilip götürülüyor veya dinamitlenip tahrip ediliyor. Bölgedeki Artemis heykelinin baş kısmı da matkapla sökülerek çalındı. Olay sonrası güvenlik önlemleri artırıldı, bekçi konuldu fakat kaçakçıların ilgisi bitmedi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Herakleia Hieronu olarak adlandırılan antik şehrin, Batı Anadolu'nun en önemli tarihî eser gruplarının başında geldiğini söyledi. Prof. Dr. Şimşek, "O bölgede Herakleia Hieronu diye adlandırılan bir mezar var ki MS 1. yüzyılın ilk yarısına aittir. Buradaki tapınak mezarda müze müdürlüğü kazı yaptı. Eserlerin, Aphrodisiaslı ustalar tarafından yapıldığı sanılıyor." dedi.

Kabartmaların değişik şekillerde tahrip edildiğini belirten Şimşek, "Heykellerin başı kesilip kaçakçılık yapılıyor. Bunlar, dünyada nadir birkaç ülkenin sahip olduğu çok zengin kültür varlıkları. İnsanların koruma ve sahiplenme bilincinin gelişmesi gerekiyor." şeklinde konuştu. Vakıf köyündeki antik şehrin turistik yol güzergâhında bulunduğuna da dikkat çeken Celal Şimşek, şunları kaydetti:

"Burası arkeoloji için çok önemli bir mezar anıtıdır. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde kaçak kazılar yapılıyor. İlköğretimden itibaren Anadolu kültür tarihini, yöremizdeki en önemli zenginlikleri öğretmemiz bu bilincin gelişmesini sağlayacaktır."

Heykellerin içinde altın olduğu düşüncesiyle tahrip edilmesinin manasız olduğunu vurgulayan Şimşek, "Eserin içinde altın var diye dinamitleniyor. Bunu Anadolu'nun çeşitli yerlerinde gördüm. Böyle bir şey olamaz, bunlar sadece kabartmadır." ifadelerini kullandı.