Altın Çıkarmamız Engelleniyor

Altın Madencileri Derneği (AMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Akdur, ciddi bir altın potansiyeline sahip olan Türkiye’de altın üretiminin, bazı yabancı güçlerin de girişimiyle çevre konusu istismar edilerek engellenmeye çalışıldığını iddia etti.

Akdur, Madencilik Sektörü Başkanlar Kurulu’nda düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Akdur, Türkiye’de altın madenciliğine yeniden başlanmasıyla birlikte, madenlerin aranması, çıkarılması ve üretilmesi için zorunlu olarak sürdürülen faaliyetlerin, zararlı faaliyetler olarak gösterilmeye çalışıldığını belirterek, madenciliğin yasaklanmasına yönelik kamuoyunu yanıltıcı asılsız iddia ve eylemler sahneye konduğunu savundu. Türkiye’de petrol ve doğal gaz ithalatından sonra en fazla ithalat kaleminin yıllık yaklaşık 5 milyar dolar ile altın ithalatı olduğunu anlatan Akdur, şöyle konuştu:

"Türkiye’nin yaklaşık 6 bin 500 ton altın potansiyeli olduğu ifade ediliyor. Neden bu potansiyeli çıkartıp 5 milyar doların yurt dışına çıkmasına izin verelim? Ancak altın madenciliğinin çevreye zarar verdiğine dair spekülasyonlar bu potansiyeli ortaya çıkartmak konusunda bizi sıkıntıya sokuyor. Biz sektör olarak yer altındaki zenginlikleri arayıp bulmak, ülkemizin yararı için kullanmak istiyoruz. Madencilik çevreyi ve doğayı kirleten bir sektör olarak görülüyor. Orman alanlarının sadece 10 binde birinde bir fiil madencilik yapılıyor. Biz yerin altındaki madenleri işlemeseydik yer üstünde tek bir ağaç bile kalmazdı. İnsanlar neyle ısınır, fabrikalar nasıl çalışırdı? Şüpheniz olmasın ağaçlardan sağlanırdı."