Altın Proje'nin Finalistleri Belli Oldu



Siemens Ev Aletleri'nin ana sponsorluğunda 24 Proje Yönetim tarafından ilk kez düzenlenen Altın Proje Türkiye Konut Ödülleri'nin finalistleri açıklandı. 26 firmanın 28 projeyle katıldığı yarışmada 14 proje finale kaldı. 5 ayrı kategoride toplam 10 ödülün verileceği yarımanın ödül töreni, 5 Şubat'ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak.

İnşaatçılar Derneği tarafından da desteklenen yarışmanın iletişim sponsorluğunu ise Milliyet, Milliyet Emlak, milliyet.com.tr ve emlak. milliyet.com.tr üstlendi.
Altın Proje Türkiye Konut Ödülleri'nin finalistleri açıklandığı basın toplantısında konuşan Siemens Ev Aletleri Satış Direktörü Haluk Çelebioğlu, konut sektöründe kalitenin artırılması ve standartların yükseltilmesi için bu tür bir yarışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Çelebioğlu projeye uzun vadeli destek vermeyi planladıklarını, projenin inşaatçılar tarafından sahiplenilmesini istediklerini kaydetti.

'TOKİ yarışma yapsın'
24 Proje Yönetim Ajansı Başkanı Toprak Sancak da Türkiye'de ilk kez düzenlenen yarışmayı gelenekselleştirmeyi düşündüklerini belirtti. Toprak Sancak, şunları söyledi:

"Yarışmaya katılan projeler, Yüksek Mimar Şaziment Arolat, Yüksek Mimar Yalçın Sağlıkova, Yüksek Mimar Ertem Ertunga, Prof. Dr. Cengiz Eren ve Çevre Mühendisi Banu Ekiz'den oluşan bir jüri tarafından değerlendiriliyor. Bu değerlendirmede projenin çevreye uygunluğu ve katkısı, kentsel tasarıma uygunluğu ve katkısı, yöresel şartlara uygunluğu ve katkısı ile faydalandığı alternatif, ekonomik ve çağdaş enerji çözümleri gibi kriterler göz önüne alınıyor."

Altın Proje yarışmasının Jüri Üyesi ve Proje Danışmanı Ova Tasarım Yapım'dan Yüksek Mimar Yalçın Sağlıkova yarışmanın iş merkezleri, oteller ve gökdelenler için de düzenlenmesini arzu ettiklerini kaydetti.

Türkiye'de bir çok konut projesinin TOKİ'nin elinde olduğunu, bu yapıların tamamen rant gayesiyle yapılan, birbirinin tekrarı bloklardan oluştuğunu anlatan Sağlıkova, bu durumu geri çeviremediğimiz sürece, yaşanmaz kentlerin ortaya çıkması riskiyle karışı karışıya olunduğunu ifade etti. Sağlıkova "TOKİ, bu tür konut sitelerinin yapımını projesiyle müteahhitlere vermek yerine müsabaka müessesesini genişleterek yapmasını arzu ediyoruz" dedi.

'Karayolları'nı kaliteli bina sanıyoruz'
İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, Türkiye'deki yapı stokunun kalitesinden rahatsızlık duyduklarını söyledi. Türkiye'de hala Karayolları binasının eser diye tescil ettirilmeye çalışıldığına işaret eden Aşçıoğlu, "Demek ki bizim geçmişte yapmış olduğumuz yapıların hiç biri kaliteli ve konforlu, yapılar değil" dedi.
Cumhuriyet tarihinde ilk defa sektörün ivme kazandığına ve konutta dünya standartlarına yaklaşıldığına işaret eden Aşçıoğlu, "En rahatsız olduğumuz konu ise kamuoyunda rantiyeci olarak görünmek" diye konuştu.