Sanko, Gaziantep Çimento'yu 25 Milyon Dolara Yenileyecek

TMSF'den satın aldığı Bartın ve Gaziantep Çimento fabrikalarında yenileme çalışmaları yapacak olan Sanko Holding, çimento ihracatını artırmayı planlıyor.

Bugüne dek adını tekstille duyuran Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, son günlerde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) ihale yolu ile satın aldığı Bartın ve Gaziantep çimento fabrikaları ile gündeme geldi. Yeni aldıkları fabrikalarda yenileme çalışmaları yapacaklarını belirten Konukoğlu, çimento ihracatlarının artacağını söyledi. Konukoğlu, önümüzdeki dönemde farklı alanlara yapacakları yatırımlarla holding bünyesinde tekstilin payının geriye çekileceğini de belirtti.

Abdülkadir Konukoğlu, Bartın Çimento Fabrikası’nda yenileme ve ilave yatırım, 12 milyon dolara satın aldıkları Gaziantep Çimento Fabrikası’nda ise 20-25 milyon dolar harcayarak modernize ve yenileme yatırımı yapacaklarını açıkladı. Konukoğlu, yeni yatırımlarla istihdamlarının artacağına işaret ederek, "Holdingin istihdamı 14 bin, ama 20 bini hedefliyoruz. İstihdam sayımız çimentoyla biraz yükselecek. Yeni iki fabrikanın alınmasıyla çimento ihracatımız da artacak. Bizim hem ytong, hem çimento ihracatımız var. Irak’ın yanında Kıbrıs’a ihracat yapıyoruz, ayrıca bizden alıp götüren bayiler yoluyla dolaylı yolla ihracatımız var" diye konuştu.

Abdülkadir Konukoğlu, Sanko Holding olarak amiral gemileri tekstilde küçülmeye gitmeyeceklerini, ancak diğer sektörlere yapacakları yatırımlarla holdingin içinde yüzde 60 olan tekstilin payının önümüzdeki 15 yılda yüzde 40’a çekileceğini belirtti. Konukoğlu, "Tekstilde sadece modernize yatırımı yapıyoruz, kapasite artırmıyoruz. Bunun için holdingin içerisindeki payı yavaş yavaş düşüyor. Bizim hesaplarımıza göre 15 yıl içerisinde holding içerisinde tekstilin payı yüzde 40’a düşecek. Çimentonun da tahmin ediyorum yüzde 10’lara çıkacak, şu anda çimentonun payı yüzde 3-4’tür" dedi.

Kirli çıkın değilim
Türkiye'nin 12'nci zengini olarak bilinen Abdülkadir Konukoğlu, dedesinin babasının da tekstilci olduğunu, dolayısıyla köklü bir aileden geldiklerini belirterek, şunları söyledi: "Geçen sene 100. yılımızı kutladık. Mümkün olduğu kadar kazandığımızı sanayiye yatırıyoruz. Büyümemiz göz önünde olduğu için böyle listelerde de yer alıyoruz. Tabii bu da insana zevk ve şeref veriyor. Bunun ötesinde gönül zenginliği normal zenginliklerden daha iyi. Biz hep Yarabbi bize öbür dünyada hesabını veremeyeceğimiz parayı nasip etme deriz. Kirli çıkın değiliz. Biz dağıtıyoruz, Allah da bize veriyor" diye konuştu.

Sanko Holding'in hedefleri
-2005 ciro hedefi 3.3 katrilyon.
-Yüzde 60 olan tekstil payı yüzde 40'a çekilecek.
-Yüzde 3-4 olan çimentonun payı yüzde 10'a çıkarılacak.
-14 bin kişilik istihdamın, 20 bine çıkarılması planlanıyor.

Sanko'nun sosyal yüzü
Sanko Holding bugüne kadar 15 ilköğretim okulu ve lise, 2 fakülte binası
2 sağlık ocağı, 2 cami, 1 hastane (25 milyon dolara mal oldu) yaptırdı.
Her yıl 17 bin 500 aileye gıda, 10 bin öğrenciye giyim ve kırtasiye yardımı ile 1000 üniversite öğrencisine burs sağlıyor.