TUREB Ödüllü Apollon Tapınağı



Apollon Smintheus Tapınağı kazı ve restorasyon projesi, TUREB tarafından Kültürel Sürdürebilirlik Ödülü’ne değer bulundu. Proje, Efes Pilsen’in sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Apollon Smintheus Tapınağı Kazı ve Restorasyon Projesi, yok olma tehlikesi ile yüz yüze olan tarih-kültür mirasımızı kurtarma ve gün ışığına çıkarma konusundaki özverili çalışmaları nedeniyle bu yılki TUREB Kültürel Sürdürebilirlik Ödülü’nün sahibi oldu. Anadolu topraklarındaki en ünlü tapınaklardan biri olan “Apollon Smintheus Tapınağı kazı, restorasyon ve çevre düzenlemeleri projesi”, 1998 yılından bu yana Efes Pilsen sponsorluğunda devam ediyor.

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Ödülleri, her yıl Dünya Rehberler Günü kutlamaları kapsamında veriliyor. Turizmin oscarları olarak kabul edilen yarışmanın kazananları, kültür ve turizm alanındaki çalışmaları ile profesyonel turist rehberlerinin dikkatini çeken kişi, kurum ve rehberlerin oylarıyla belirleniyor. Ödülü, Kültür ve Turizm Bakanı ve Bakanlık üst düzey yetkililerinin de katıldığı törende kazı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel teslim aldı.

Apollon Smintheus Tapınağı
Çanakkale iline bağlı Gülpınar Beldesi’nde yer alan Apollon Smintheus Tapınağı, 1866 yılında yapılan ilk kazılardan sonra unutulmuş, üzerine zeytinyağı fabrikaları yapılmış, bahçe olarak kullanılmış ve mermerleri yakılarak kireç yapılmak istenmişti.

1998 yılından başlayarak Efes Pilsen’in sağladığı destek ile gerçekleştirilen restorasyon projesi, 1980 yılından bu yana Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel başkanlığında yürütülüyor.

Gerek mimarisi, gerekse heykeltıraşlık eserleriyle önemli bir yere sahip olan Apollon Smintheus Tapınağı, ünlü mimar Alabandalı Hemogenes’in öğrencisi mimar ve mimarlar tarafından İon düzeninde inşa edilmiş. Apollon Tapınağı’nın frizlerinde anlatılan Aka-Troya savaşları, Anadolu’nun tarihsel ilk romanı olma niteliği de taşıyor. Apollon Smintheus Tapınağı’nın gerek mimarisi, gerekse heykeltıraşlık eserleriyle büyük önemi bulunuyor.

İ.Ö. 150 yıllarında ünlü mimar Alabandalı Hermogenes’in öğrencisi tarafından İon stilinde inşa edilen tapınak kuzey-batı Anadolu’da, Troas bölgesinde bugün için tek örnek.