Altus Hokus Pokus



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı miting, tören ve açılışların tamamını organize eden ve Başbakan’ın danışmanı Mücahit Aslan’a yakınlığı ile bilinen Altus şirketi, isimleri birbirinin aynı olan projelerle başvurduğu 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’ndan 18.5 milyon lira destek aldı. Altus’la aynı gün yine birbirinin türevi projelerle başvuran ve İTO kayıtlarında gözükmeyen YRD İstanbul Reklamcılık ve Danışmanlık A.Ş’nin projelerine de 15 milyon 377 bin lira destek çıktı.

Bu iki şirketin projeleri, ilgili direktörlüklerin görüşleri alınmadan “merkez projesi” olarak kabul edilerek projelerin tamamı için destek verildi. Oysa diğer başvurular önce ilgili kurulların görüşü alındıktan sonra genel sekreter tarafından yürütme kurulunun onayına sunuluyor. Altus ve YRD şirketlerinin projeleri ise ilgili kurullar devre dışı bırakılarak “merkez projesi” olarak hemen onaylandı. “Merkez projesi”nin hukuki dayanağı bilinmiyor. Bir projenin “merkez projesi” olmasının kriterleri şu ana dek açıklanmadı.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM’ye verdiği soru önergesine konu olan Altus Organizasyon Tanıtım Oto Kiralama Hizmetleri A.Ş’nin kabul edilen projelerinden birinin adı “Ulaslararası Pop Festivali”, diğerinin ise “Uluslararası Pop ve Müzik Festivali” adını taşıyor.

Aynı gün sunulan ve ikisi de “merkez projesi” kapsamında tamamı desteklenen projelerin başvurusunda benzer konular ve gerekçeler sıralanmış. Birinin konusu “Pop konserli ve müzikal-dans” olarak açıklanırken diğerinin konusu “Pop konserleri” olarak belirtilmiş. Yani bir projenin diğerinden tek farkı o konserde dans gösterilerinin de bulunması. İkisi de ünlü pop yıldızlarının konserleri önerisine dayanıyor.

Şirketin tam desteklenen üçüncü projesi ise “İstanbul Tiyatro ve Sinema Festivali” başlığı ile sunulmuş. Ne hikmetse bu proje de “merkez projesi” kapsamına alınarak tamamına destek veriliyor. Altus’un bu iki projesinin medyada tanıtım işini YRD A.Ş’nin yapacağı teklif dosyasında yer alıyor. Altus’la YRD’nin birbirine taşeronluk yapacak kadar yakın olduklarının belirtileri bununla sınırlı değil.

YRD İstanbul Reklamcılık ve Danışmanlık A.Ş’nin yaptığı üç proje başvurusu da Altus şirketi ile aynı tarihte yapılmış. Benzerlik bu kadarla kalmıyor. Bu şirketin üç projesinden ikisi merkez projesi olarak kabul edildi ve ilgili kurulların onayı alınmadan tamamına destek verildi. Diğerine ise yüzde 60 destek verilmesi kararı çıktı.

Bir benzerlik de YRD A.Ş’nin üç projesinin içeriği de Altus şirketinin projeleriyle büyük benzerlik gösteriyor. YRD A.Ş’nin projelerinden birinin adı “İstanbul Müzik ve Dans Gösterisi”, diğerinin adı “Uluslararası İstanbul Yaz Festivali”, üçüncü projelerinin adı ise “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Açılış Gösterisi”.

Bu üç projenin konsepti de şehrin çeşitli mekânlarında verilecek konserlere dayanıyor. YRD A.Ş’nin merkez adresi İstanbul’un Etiler semti olarak gözüküyor. Ancak İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında böyle bir şirketin adına rastlanmıyor.

AKP’li bir diğer şirket olan ASİA Kültür Sanat Danışmanlık Organizasyon Ltd. Şti’nin projesi de Altus ve YRD şirketi ile neredeyse aynı. AKP Basın ve Reklam Danışmanı Nesibe Meriç’in şirketi olan ASİA Ltd. Şirketi’nin projesi de “I. Uluslararası İstanbul Dünya Müzik Festivali” adını taşıyor. Bu projenin de yüzde 74.8’ine destek verildi. Projelerin adları farklı olsa da konsepti ve AKP’ye yakınlığı aynı.