Amasra Kalesi'nin Düşmanı Ağaçlar!



Amasra Kalesi’nde kaleyi saran ağaçlara savaş açıldı! M.Ö. 30’lu yıllarda Roma döneminde inşa edildiği tahmin edilen kalenin surlarını saran ağaçlarla kimyasal yolla mücadele edilecek. Cenova armaları, kartal ve öküz başı figürleriyle süslü kalenin daha iyi görülebilmesi için  surlarda kendiliğinden boy veren incir ve defne ağaçları kimyasal yöntemle temizlenecek. Daha önce ağaçlar belediye tarafından kesilerek temizlenmek istenmiş, ancak köklere ulaşılamadığından budama etkisi yapan bu kesimlerden sonra ağaçlar daha da gür çıkmıştı.

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur kararlı:  “Küçük Liman mevkiinden görünen kale surları, ağaçlar nedeniyle kapandı. Birkaç kez bakanlıktan uzman ekipler, inceleme yaptılar. Onlar da temizlenme gerektiğini söylediler. Bu ağaçların kimyasalla kurutulması gerekiyor. Bakanlık düzeyindeki girişimlerin sonucunu bekliyoruz.”

Bartın’ın Karadeniz kıyısındaki Amasra Helenistik çağ, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda tarihi eseri barındırıyor. Kentin uzun bir dönem boyunca kullanılan kalesi de çeşitli uygarlıklardan izlerin yanı sıra günümüze kadar kısmen korunan Ortaçağ savunma sistemleriyle tanınıyor.