Küçükçekmece Ölüyor

Yılda en az iki kez toplu balık ölümlerinin yaşandığı Küçükçekmece Gölü çevresinde yaşayan yurttaşlar, gölün üzerinin yeşil bir tabaka ile kaplı olduğunu, kokudan dolayı çevrede oturulamaz duruma gelindiğini söylediler. Uzmanlar ise özellikle çocukların üzeri açık su birikintilerinde oynamalarının ve balık tutmalarının salgın hastalık tehlikesini de beraberinde getirebileceği uyarısında bulundu.

CHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Nurettin Şen , göldeki balıkların neslinin hızla tükendiğine dikkat çekerek, ''Bu kirliliğe kim ne zaman dur diyecek ve Küçükçekmece gölünü kurtarma çalışmalarını kim başlatacak?'' dedi. Belediye Başkanı olduğu dönemde Küçükçekmece Gölü'nü kurtarmak üzere giriştiği çalışmalarda karşısında İSKİ'yi bulan Şen, ''Küçükçekmece Gölü ölüyor. Bunun sebebi İSKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Bakanlığı'dır'' diye konuştu.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkan Danışmanı Gül Göktepe , balık ölümlerinin aşırı kirlilikten dolayı oluşan ''ötrifikasyon'' dan kaynaklandığını söyledi. Küçükçekmece ve Avcılar ilçelerindeki sanayi kuruluşlarının arıtma yapmadan atıklarını deşarj ettiğini vurgulayan Göktepe, ''Halk arasında ''yeşil ölüm'' olarak da bilinen olay, sudaki çözünmüş oksijen miktarında bariz bir azalma, biyolojik oksijen, kimyasal oksijen ihtiyacında ve amonyum azotu miktarında artışıla meydana gelir. Ve bu olay Küçükçekmece Gölü'nde yılda en az iki defa yaşanıyor'' dedi. Göktepe, Küçükçekmece Gölü Havzası'nda yaşayan yaklaşık 500 bin kişinin atığı tüm evsel ve sanayi atıklarının hiçbir arıtma yapılmaksızın dereler veya doğrudan deşarj kanallarıyla göle verildiğini ifade etti. Halk sağlığı açısından en ciddi risklerden biri olan lağım şebekesinin sık sık patlaması ve aşırı yağışlar sonucunda göle verilmeden önce cadde ve sokaklara taştığını anlatan Göktepe, Küçükçekmece Gölü'nün su kalitesinin Dünya Sağlık Örgütü limetlerinin çok altında olduğunu söyledi.

Göktepe, ''İSKİ tarafından plana alınan kollektör -kanalizasyon (fosseptiklerin bağlanması dahil), halkalama, arıtma ve deşarj projesinin bir an önce tamamlanması gerek" dedi.