Yabancıların Hayali Boğaz’da Ev Almak



Geçen yıl konut alması sınırlanan yabancılar, bu yıl yasağın kalkması ile özellikle İstanbul’un sahil şeritlerinde mülk edinmek için yarışa girdi. Dış piyasalardan ilginin artmasıyla gayrimenkul fiyatlarının katlanarak arttığını yazan Reuters’daki bir habere göre, emlak firmaları da bu talebe yetişmek için sürekli yeni eleman alımı yapıyor.

TURYAP’ın verilerine yer verilen haberde, konut fiyatlarının geçen yıl yüzde 85 oranında yükseldiği, 2006’da ise yüzde 85-120 oranında artacağı belirtildi. Mortgage projelerinin hızlandırılması ve Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin emlak sektöründeki canlanmanın ana sebebi olduğu belirtilen haberde, depreme dayanıklı binalara talebin artmasıyla inşaat sektörünün de canlandığı dile getirildi. Haberde, halen İstanbul’da 600 bin adet ev açığı bulunduğu vurgulanırken, Türkiye’deki genç nüfusun da emlak sektörünün büyümesinde önemli rol oynayacağı dile getirildi. İstanbul’da ev fiyatlarının Doğu Avrupa ülkelerine oranla yüzde

50-60 daha ucuz olduğunu anlatan haber, ortalama Avrupa piyasaları dikkate alındığında ise İstanbul’un yüzde 90 daha ucuza geldiğine dikkat çekti. Haberde ayrıca, özellikle Kuzey Avrupalıların Boğaz manzaralı ev almak için yarıştığı da anlatıldı.

Bu trend 10 yıl sürer
Reuters 2004 yılında 2.8 milyar dolarlık toplam yabancı yatırımın pastasından 1.3 milyar doların emlak sektöründe gerçekleştiğini kaydetti. Türk emlak sektörünün 10 yıl daha canlı kalacağını öngören haberde bu süre zarfında büyük bir kesimin önemli oranda emlaktan para kazanacağı vurgulandı. Bu arada haberde perakende sektöründeki canlanma ile alışveriş merkezlerine yönelik yatırımların da arttığına dikkat çekildi.