Amerikalı Şirketler, Temiz Enerji Yatırımlarına Talip!



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Türkiye’nin artan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla devreye sokmaya hazırlandığı rüzgar, güneş, jeotermal, hidrojen gibi alternatif enerji kaynağı yatırımlarına Amerikalı şirketlerden büyük ilgi var. Türkiye’de alternatif enerji kaynaklarına yatırım yapmayı düşünen Amerikalı firmalar arasında GE’nin dışında The Allbaugi Company, Providencia Partners Group gibi dev firmalar da bulunuyor. Türkiye’nin kurmayı planladığı nükleer santralın inşasına talip olan General Electiric (GE), temiz enerji projelerini de yakından izliyor.

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA-AmCham) Genel Başkanı Uğur Terzioğlu, Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Türk Konseyi’nin (ATC) geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlediği “Temiz Enerji Konferansı”na söz konusu şirketlerin üst düzey yetkilerinin de katıldığını, konferanstan sonra kendileriyle bir görüşme yaptıklarını belirtti. Terzioğlu, “Bu firmalar başta olmak üzere Amerikalı birçok şirket Türkiye’de temiz enerji yatırımı yapmak istiyor. Çünkü Türkiye’yi yeni pazar olarak görüyorlar” dedi.

Temiz Enerji Konferansı’nda, özel sektörden 300’ün üzerinde katılımcı olduğunu hatırlatan Terzioğlu, bu katılımcıların önemli bir bölümünü ABD’li şirketlerin oluşturduğunu vurguladı.

TABA-AmCham’in Enerji ve Altyapı Komisyonu’nun, bu konudaki çalışmalarını Amerikalı yatırımcılara aktardığını belirten Uğur Terzioğlu, ABD’li firmalardan son derece olumlu hava aldıklarını kaydetti. ABD Kongresi’nin Enerji Komisyonu Başkanı Rick Boucher’le de bir görüşme yaptıklarını söyleyen Terzioğlu, “ABD Kongresi yeni bir enerji kanunu hazırlıyor. Bu kanunda Türkiye’nin de yararlanabileceği çok husus var” diye konuştu.

Terzioğlu, Amerikalı kamu kuruluşlarının da Türkiye’deki enerji projelerini yakından izlediklerine dikkat çekti. Enerji ve Tabii Kayaklar Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de sadece rüzgar enerjisinde 48 bin megavatlık potansiyel var.