Amerikan Ticaret Odaları’nın Türkiye Çıkarması



ABD, Eylül ayında önemli ticaret odası başkanları, eyalet siyasetçileri  ve yatırım fırsatı peşindeki şirket üst düzey temsilcileriyle Türkiye çıkarması yapmaya hazırlanıyor. Türk Amerikan İşadamları Derneği’nin (TABA/AmCham) öncülüğünde, İstanbul 2010 Avrupa  Kültür Başkenti, İzmir Kalkınma Ajansı (IZKA), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Kocaeli Ticaret Odası’nın katkılarıyla yapılacak olan ziyaret, 19 - 26 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Ziyaretin, iki ülke ekonomik ilişkileri açısından çok büyük bir önem taşıdığına vurgu yapan TABA/ AmCham Genel Başkanı Uğur Terzioğlu, ziyarete ilişkin şunları söyledi:

“Biz bir ilki gerçekleştiriyoruz.  ABD’nin önemli ticaret oda başkanları  ve eyalet siyasetçilerinden oluşan bir heyet ilk kez Türkiye’yi, ziyaret edecek. İki ülke arasındaki potansiyeli hareket geçirmek ve ticari anlamda işbirliği yapılabilecek olan alanları görmeleri için Türkiye’yi yakından tanımaları gerekiyor. Amerika ile olan ticaretimizi arttırmak istiyorsak, Amerikalı işadamına da siyasetçisine de kendimizi tanıtmak durumundayız.”

Model ortaklık meyvelerini veriyor

Konuşmasında ABD ile ticari ilişkilerin arttırılmasının ABD-Türkiye ittifakını daha da güçlendireceğine dikkati çeken Terzioğlu, iki ülke arasında henüz kullanılmayan büyük bir potansiyel olduğunu vurguladı. Terzioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ABD Başkanı Sayın Barac Obama ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip  Erdoğan, geçtiğimiz Aralık ayında başlattığı 'model ortaklık' yavaş yavaş meyvelerini vermeye başlıyor. Bir hafta sürecek olan bu ziyaret kapsamında İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir’de önemli temaslarda bulunacaklar. Bizim ticaret oda başkanlarımızla bir araya gelecekler ve iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için birlikte neler yapabileceklerini konuşacaklar. Uzun yıllardır askeri alanda stratejik ortak olduğumuz ABD ile ticaret alanında neden ortak olmayalım? Daha güçlü ticari ilişkiler, daha da güçlü bir A.B.D.-Türkiye ittifakı anlamına gelir. Dünyanın en büyük ekonomisi olan A.B.D. ile G-20 üyesi olan Türkiye arasında henüz kullanılmayan büyük bir potansiyel var. Bu potansiyeli artık hareket geçirmeliyiz. Türkiye, son çeyrekteki yüzde 11,7 büyüme oranı ile, Avrupa'nın gelişmekte olan en güçlü ekonomileri arasın da yer alıyor. Pek çok kilit sektörde uzmanlığa sahip olan Amerikan şirketleri, Türk sanayicileri ile neden ortak çalışmalar yürütmesin?”