''Amerika'yı İnternetten Keşfedin''



Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Kocaeli'de AA muhabirine açıklama yapan Şerif Egeli, iki ülke arasındaki ticaretin artmamasının çeşitli sebeplerinin olduğunu anlatarak, ''Birincisi, Türkiye'de ihracat yapan sanayimiz daha çok Avrupa'ya uygun imalat yapan bir sanayidir. Yani büyük üretim kapasiteleri olmayan, çabuk mal götürmeye uygun bir sanayidir. ABD de bizden uzak bir yerde'' diye konuştu. ABD'lilerin ürünü görerek alma alışkanlıklarının Türk ABD ticaretinin artmamasındaki ikinci etkin olduğunu savunan Egeli, bu nedenle Türk sanayicilerinin mallarını ABD'de stoklayarak oradaki insanların görebilmesine imkan sağlaması gerektiğini kaydetti.

Egeli, son zamanda tekrar ABD ihracatının artış gösterdiğine vurgu yaparak, bunun bir çok ABD'li şirketin Türkiye'de yatırım yapmasından kaynaklandığını bildirdi. Türkiye'ye yatırım yapan ABD'li şirketlerin burada ürettikleri malları, kendi satış sistemleri içerisinde ABD'de dağıtıp satabildiklerine işaret eden Egeli, ''Ne kadar ABD'li şirketi Türkiye'de yatırım yapmaya ikna edebilirsek bizim Amerikan pazarımız o kadar artacaktır. Türkiye'de çok güzel imalat yapılıyor. İşçimiz çok kabiliyetli ve çalışkan. Onun için bu mamulleri büyük teşkilatlar sayesinde Amerika'da dağıtabileceğiz'' şeklinde konuştu.
    
''Amerika'yı internetten inceleyin''
    
İş adamlarının her bilgiyi internetten bulabileceğini vurgulayan Egeli, ''Benim tavsiyem, Amerika'yı internetten inceleyin, ABD büyük bir pazar. Ne istediğinizi biliyorsanız mamullerinize çok rahat Amerika'da ihtiyaç duyabilecek, aynı mamulleri imal eden şirketleri bulabilirsiniz'' ifadesini kullandı. Egeli, ABD'deki şirketlerle ortaklık kurulması halinde onların dağıtım alanlarından faydalanarak mamulleri iletebileceğine vurgu yaparak, Ekonomi Bakanlığı ve çeşitli ABD organizasyonlarının, Türklerin Amerika'daki fuarlara katılması için maddi katkıda bulunduğunu söyledi.
    
''İhracat 10 milyar dolara çıkabilir''
    
Egeli, ABD ile ihracatın 5 milyar dolar civarında olduğunu dile getirerek, bunun 10 milyar dolara çıkabilme potansiyelinin var olduğunu kaydetti. İnsanların belli bir konuya odaklanmış sektörleri bulmaları gerektiğini dile getiren Egeli, şunları kaydetti:

''Yani Çinlinin bizimle rekabet edemediği pazarlar. Mesela bugün taş sanayi, mermer, granit Çin'de yok. Buralardaki insanlar, Amerika'yı keşfetmeye başladılar ve büyük çapta mermer, granit satmaya başladık Amerika'ya. Aynı şekilde mücevhercilik. Çin'de yok mücevhercilik. Bizim mücevher şirketlerimiz büyüdükçe, kapasitelerini artırmaya başladıkça ABD'ye daha çok satmaya başlayacaklar. Bu tip niş pazarlar ortaya çıkacak ve bunları yapanları göreceksiniz''.