Anadolu Hızlı Trenle Örülüyor

Ulaşımda maliyeti ve hızı artıracak bir program başlatılıyor. Son yıllarda hızlı tren konusunda büyük adımlar atılan Türkiye’de önümüzdeki 12 yılda 20 milyar dolarlık yatırım yapılacak ve ulaşımın hızı ve kalitesi artacak. Yapılacak yatırımla Konya’dan Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir, İzmit, Uşak ve Afyonkarahisar’a trenle daha kısa sürede ulaşmak mümkün olacak. Bu yatırımların sonucunda da hedef, hızlı tren konusunda dünyadaki ilk 8 ülke arasına girmek...

Dünya rayda hızlı
Özellikle şehir içi ve şehirlerarası trafikte yaşanan problemler, çevre kirliliğinin giderek artması, akaryakıt fiyatlarının giderek yükselmesi gibi nedenler hızlı treni oldukça cazip hale getiriyor. Yıllar önce hızlı treni hayata geçiren ülkelerden Japonya’da hızlı trenle yılda yaklaşık 260 milyon yolcu, Moskova metrosu günde 10 milyon yolcuyu, New York metrosu ise günde 7 milyon yolcuyu taşıyor. Demir ağlarla örülen Anadolu’da 50 yıla yakın zamandır ciddi yatırım olmaması nedeniyle demiryolu uzunluğumuz 8 bin 500 kilometrede kaldı. Bu rakam ABD’de 212 bin, Rusya’da 95 bin, Almanya’da 44 bin kilometreye ulaşıyor. Bu yüzden demiryolu konusunda yapılacak yatırımlarda zaman kaybedilmemesi gerekiyor.

İstihdam da artacak
Türkiye’deki hayata geçirilen hızlı tren projeleri tamamlandığında Anadolu’nun ortasında yer alan Konya’dan İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Eskişehir, Uşak ve Afyonkarahisar gibi illere ulaşmak çok daha kolay ve hızlı olacak. Konya Milletvekili Ahmet Büyükakkaşlar, Türkiye’de bir devrim niteliğindeki hızlı tren sayesinde Konya-Ankara arasının 1 saat 15 dakika, Konya-İstanbul arasının ise 3 saat 30 dakikaya ineceğini, Konya’nın 7 ile bağlanacağını söyledi. Hızlı trenin karayollarından, yük taşımacılığı alanında yüzde 15, yolcu taşımacılığında ise yüzde 45’lik pay alacağı öngörülüyor.