Anadolu Kentleri, Alman Yazarları Ağırlayacak



Alman Edebiyatı'nın 8 kalemi, Anadolu'nun 8 kentinde konaklayarak izlenimlerini internette yayınlanacak bir günlükte paylaşacak. Proje kapsamında Alman yazarlar Mersin, Ayvalık, Trabzon, Eskişehir, Kars, Diyarbakır, İstanbul ve Şanlıurfa'da konaklarken, Türk yazarlar da 22 Eylül-19 Ekim tarihleri arasında Almanya'da ağırlanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Goethe Ensitütüsü ve Edebiyat Evleri'nin (Literaturhaeuser.net) işbirliğiyle "Yakın Bakış: Türk-Alman Kent Yazarları Projesi 2008" isimli iki dilli bir edebiyat projesi düzenlenecek.

Proje için bu yıl Frankfurt Kitap Fuarı'nda onur konuğu olarak yer alacak Türkiye seçilirken, Almanca konuşulan ülkelerden ve Türkiye'den 8'er yazar, kent yazarları olarak Mart-Ekim ayları arasında 4'er haftalığına diğer ülkenin toplumuna karışacak. Yazarlar, günlük gazetelerde ve internette yayınlanacak günlüklerde yaşadıklarını, izlenimlerini ve deneyimlerini paylaşacak.

Anadolu kentlerinde konaklayacaklar

Alman dilinde eserlerini kaleme alan 8 yazar, 1 Mart - 30 Haziran tarihleri arasında 4 haftalığına Türkiye'nin çeşitli kentlerinde konuk olacak.

Bu kapsamda, Sabine Küchler Mersin'de, Frank Schulz Ayvalık'ta, Sibylle Lewitscharoff Trabzon'da, Petra Morschbach Kars'ta, Björn Kuhligk Eskişehir'de, Thomas Rosenlöcher Diyarbakır'da, Barbara Frischmuth İstanbul'da ve Klaus Relchert de Şanlıurfa'da konaklayacak.

Türkiye'den de 8 yazar, 22 Eylül-19 Ekim arasında Almanya'yı ziyaret edecek. Frankfurt Kitap Fuarı süresince de bu ülkede kalacak olan yazarlar Şebnem İşigüzel, Roni Margulies, Jaklin Çelik, Mahmut Temizyürek, Ayfer Tunç, Sema Kaygusuz, Şener Özmen ve Özen Yula, Frankfurt, Berlin, Stuttgart, Hamburg, Köln, Münih, Leipzig ve Salzburg'da ağırlanacak.

Günlük notları, kent ve yazar portreleri, "Yakın Bakış" için hazırlanan "www.fbff2008turkey.com" ile "www.goethe.de/yakinbakis" internet sitelerinde Almanca ve Türkçe olarak yayınlanacak. Proje süresinin sonunda da yazılanlar, Türkçe ve Almanca olarak yayınlanacak bir kitapta toplanacak.

Medya desteği

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen 2008 Konuk Ülke Türkiye Projesi Ulusal Yürütme Komitesi'nin programı çerçevesinde, Arte kanalı, projede medya partneri olarak yer alacak.

"Yakın Bakış" projesi, Goethe Enstitüsü ile Berlin, Hamburg, Frankfurt, Main, Münih, Köln, Stuttgart, Leipzig ve Salzburg edebiyat evleri arasında gerçekleştirilecek.

Proje, Türkiye'nin 2008 Frankfurt Kitap Fuarı Konuk Ülke etkinlikleri arasında yer alıyor.