Anadolu Toprağının Hazinesi: Çini / Osmanlı Dönemi



Kale Grubu’nun sosyal sorumluluk bilinciyle kültür ve sanat dünyamıza katkıda bulunmak amacıyla oluşturduğu Kale Grubu Kültür Yayınları, 'Anadolu Toprağının Hazinesi: Çini' projesinin ikinci kitabı olan 'Anadolu Toprağının Hazinesi: Çini / Osmanlı Dönemi'ni yayınladı. Projenin ilk kitabı olan 'Anadolu Toprağının Hazinesi: Çini / Selçuklu ve Beylikler Çağı' geçen yıl yayınlanmıştı.

Prof. Dr. Ara Altun ve Yard. Doç. Belgin Demirsar Arlı tarafından yazılan 'Anadolu Toprağının Hazinesi: Çini/Osmanlı Dönemi' kitabında kaplamalık malzeme olarak çininin Osmanlı Dönemi’ndeki gelişimine ve ihtişamına yer veriliyor.
 
Kitapta, 'Mimari ve Sırlı Yüzeyler', 'Osmanlı Çinilerinde Bezeme Teknikleri', 'Ateş ve Fırın', 'Sır', 'Erken Osmanlı Dönemi Çinileri', '16.Yüzyıl Osmanlı Çiniler / İznik', 'İznik Kazıları', 'Duvarlarda İznik', 'Kütahya Çiniciliği', 'Montaj Özellikleri', 'Tasarım Esasları' başlıklarının yanısıra, Prof. Dr. Zeki Sönmez’in Tekfur Sarayı Denemesi adlı makalesi de yer alıyor. Ayrıca 'katalog' olarak ayrılan bölümde Türkiye’de bulunan Osmanlı Çini örneklerini taşıyan yapılar hakkında detaylı bilgiler ve fotoğraflar bulunuyor.

Türkçe ve İngilizce olarak iki ayrı versiyonda basılan kitabın İngilizce çevirisi WordSmith Advertising, Jonh Ash, Mirabeau Higgins, Daniel Auger tarafından yapıldı.

Grafik tasarımı Mehmet Ulusel,  Editörlüğü Selmin Kangal, yapımı ise Kitap Yayınevi tarafından gerçekleştirilen 'Anadolu Toprağının Hazinesi Çini / Osmanlı' kitabı 23x33 cm boyutunda ve 373 sayfadan oluşuyor. 400’ü aşkın seçme fotoğrafın kullanıldığı kitap, Mas Matbaacılık tarafından basıldı.