Bulutlara En Yakın Olmanın Bedeli 6 Milyon Dolar

Yüksek katlı projelerde 'loft' ve 'penthouse' olarak adlandırılan, şehri kuş bakışı gören yüksek tavanlı, geniş teraslı daireler üst gelir grubuna hitap etmesine rağmen her kesimden yoğun talep görüyor. Fiyatları 6 milyon dolara kadar çıkan dairelerin bazıları, fiyatı belirlenemediği için en iyi teklifi verene ya da ilk başvurana satılıyor.

İlk olarak ABD'de New York'ta boşalan sanayi binalarının çatı katlarının değerlendirilerek yaşam alanı haline getirilmesiyle 1950'li yıllarda dünya emlak literatürüne giren "penthouse- çatı katı" daireler, son yıllarda Türkiye'de de büyük ilgi görüyor. Konut inşaatlarının birbiri ardına boy gösterdiği büyük şehirlerdeki lüks ve çok katlı projelerde bazı daireler "Penthouse" ayrıcalığı ile satışa çıkarılıyor. Çok özel bir kesime hitap eden bu daireleri çok özel kılan ise sayılarının sınırlı olması. Örneğin 20-30 daireli bir projede tek bir penthouse daire yer alıyor. Farklı yaşamak isteyen, manzaralı ve ferah mekanlar arayanlar için sunulan bu dairelerin fiyatı 200 bin dolardan başlıyor, 6 milyon dolara kadar çıkıyor. Hatta bazılarının fiyatını belirlemek bile mümkün olmuyor. Bu nedenle üretici firmalar da yoğun talep gören bu daireleri en iyi teklifi verene ya da önce başvurana satmayı tercih ediyor. Kısacası bulutlar arasında yaşamaya paha biçilemiyor.

Penthouse "çatı katı" anlamına geliyor. Ancak ABD'deki doğuşundan itibaren farklı bir mimari dile sahip olan penthouse daireleri, herhangi bir çatı katından ayrı tutmak gerekiyor. Mimarlık kitapları penthouse daireleri, özel bir girişe veya asansöre sahip ve bütün katı işgal eden, lüks hayata özgü ve pahalı daireler olarak tanımlıyor. Belirgin özellikleri, kalabalık kent dokusu içinde yaratılan özgür iç mekanlar. Çoğunda parti vermeye müsait geniş bir teras bulunuyor. Bu teras ise botanik bahçeleri ve jakuzileri ya da havuzları ile sahiplerine özel bir ayrıcalık sunuyor. Bu dairelerin odalarının tavanları 3-5 metreyi buluyor. Bulunduğu bölgeye göre değişmekle birlikte, bir binanın en üst katında olmanın getirdiği avantajla iyi bir şehir manzarası. Ve yine bu şehir manzarasını doya doya yaşamak adına salonlarda boydan boya yerleştirilen camlar.

Türkiye'de penthouse daire için asimetrik tavanlı çatı tanımlaması da yapılıyor. Kimi örneklere bakıldığında tavan asimetrik olmasa bile önündeki çıkıntı camdan yapılıyor oturulan-yatılan yerden gökyüzünü izlemeye imkan tanınabiliyor.

Ara katlarda da penthouse var
Aslında Türkiye'de "Penthouse daire sattığını" ifade eden inşaatçıların bu kelimeyi farklı anlamlarda kullandığı da görülüyor. Anlamı gereği çatı katı olması gereken penthouse dairelerin bazı projelerde ara katlarda yer alması dikkat çekici.

Bir de penthouse ile kardeş bir başka apartman tipi daha var ki, o da yine yüksek gelir grubuna yönelik: Loft daireler. Duvarlarla ayrılmamış çatı dubleksi diye tanımlamak da mümkün. Mimarlar loft dairelerin ortak özelliklerini, genel hacimlere fazla müdahale edilmemesi, kişisel alanların dışında bölüntü (yani duvar gibi ayraçlar) kullanılmaması ve sahibinin yaşamı doğrultusunda şekillenmesi şeklinde aktarıyor. Sosyal hayatlarını yoğun yaşayanlar, evlerinde pratik ve ferahlık sunan çözüm arayışına giriyor ve "ev" kavramını yeniden yorumluyorlar.

Türkiye'de loft ve penthouse'u birbirinden ayırmak için, "Bir çatı dairenin terası varsa penthouse, o da dubleks ise lofttur" diyenler de var, "Loft'un dubleks olması şart değil, esas itibariyle kişi o alanı kendi ihtiyaçlarına göre kendisi şekillendiriyorsa, o daire lofttur" diyenler de. Ve bir başka tarif; "Yüksek tavanlı daireler. İçine ara katlar yapılıyor. Salonda galeri katı var. İki kat boyunca cam çevrelenmiş. Bu nedenle diğer odalardan hem salonu hem de dış manzarayı seyredebiliyorsunuz." İşte günümüz Türkiye'sinde penthouse ve loftu yorumlayan bazı projeler...

Taksim Residence'da bin metrekarelik daireler
Taksim’deki eski Fransız Pasteur Hastanesi’nin yerine Tekfen İnşaat tarafından yapılan projede birbirinden lüks ve büyük üç farklı rezidans binası var, Bosphorus Residence, Pasteur Residence ve Park Residence. Bunlardan Pasteur Residence'da biri penthouse olmak üzere 9 exclusive daire bulunuyor. Geniş salonları ve yüksek tavanlarıyla 19. yüzyıl mimarisini yansıtan binanın Maçka Parkı'na bakan cephesi Boğaz manzaralı. 3. ve çatı katında bulunan Penthouse dairenin brüt büyüklüğü bin metrekare. Tavan yüksekliği 320 cm. Terasların her biri 170'er metrekare. 5 oda, bir salon ve bir hizmetli odasından oluşan daire bu vasıfları ile penthouse'a benzer özellikler taşıyor ama Tekfen Kurumsal İletişim Koordinatörü Dori Kiss Kalafat, onu penthouse olarak tanımlamıyor, "Burası herhangi bir sınıfa uymayan, sınıf dışı özel bir mekan" diyor. Tarihi bir binanın son katı üzerinde, bir miktar kapalı, bir miktar açık alandan ibaret olarak inşa edilen dairenin mimarinin kendisinden kaynaklanan özel bir daire olarak ortaya çıktığını anlatan Kalafat, "Yoksa işin başında biz bir penthouse daire yapalım diye başlamadık" diyor. Kalafat, ABD'de bulunan bir Türk işadamının satın aldığı bu dairenin fiyatını açıklayamayacağını söylüyor ama binanın inşaatı aşamasında bu daire için yapılan açıklamalar satış fiyatının 6 milyon dolar olduğu yönündeydi.

İstanbul'a 103 metre yükseklikten bakmak
Şişli Plaza, Yapı Konut tarafından şu an için "İstanbul'un en yüksek konut binası" sıfatıyla inşa ediliyor. Bu yıl sonu bitirilecek olan 103 metre yükseklikteki projenin 39. katında bir tek penthouse daire var. Tamamen boğaz manzarası olan, köprüyü, Adalar'ı gören, ön kısmı boylu boyunca cam olan bu daire henüz satışa çıkarılmadı. Şirket yetkilileri 469 metre kare büyüklüğündeki dairenin teklifle satılacağını söylüyor. Başlangıçta projede bu daire teraslı olarak düşünüldü ama sonradan vazgeçildi. Şimdi ön camı kaplayacak teras gibi bir çıkıntısı var, orada da banyo ve jakuzi bulunuyor.

Çatıya villa konmuş gibi...
Penthouse dairelerin yer aldığı projelerden biri de Varyap-Teknik Yapı Ortak Girişim Grubu'nun inşa etmekte olduğu Uphill Court projesi. Türkiye'nin butik tarzı en büyük yaşam alanı projesi olarak sunulan Uphill Court İstanbul Ataşehir'de yapılacak. 100 bin m2 alanda 17 blok, 2 tower, bin 732 daire, 5 bin m2 alışveriş merkezi, 100 bin m2 otopark-yeşil alan ve sosyal tesislerin yer aldığı projede 54 adet penthouse, 2 adet de loft daire bulunuyor. Sözkonusu dairelerin büyüklükleri 130 ile 420 metrekare arasında değişiyor.

Şehir manzarası sunan bu penthouse dairelere önümüzdeki aylarda İstanbul Davutpaşa'da bir yenisi daha eklenecek. Arm Holding'in inşa edeceği plazanın en üst katına bir adet penthouse yerleştirilecek. Kaç katlı olacağı henüz açıklanmayan projedeki ilginç detay ise deprem korkusu nedeniyle havuzun terasda değil, en alt katta yer alacak olması.

www.yapi.com.tr: Haberin tamammını okumak için lütfen kaynağa tıklayınız.