Ankara Çöp Teknolojisinde Dünyanın Başkent’i Olacak

Mamak Çöplüğü ihalesini 49 yıllığına alan İsviçre Invest Tradıng Consultıng (ITC) Firması Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Ankara’yı çöp teknolojileri konusunda dünyanın merkezi haline getirmeyi planladıklarını bildirdi.

Kantur, çöplüğe bugüne kadar toplam 30 milyon dolar yatırım yapıldığını belirterek, amaçlarının 4-5 yıl içinde 260 milyon dolarlık yatırımı tamamlayarak, Ankara’nın çöp sorununu çözmek olduğunu kaydetti.

Çöp konusunda özel teknolojiler üretmeyi hedeflediklerini belirten Kantur, "Çöp Müzesi" kuracaklarını söyledi.

Bakanlık ile işbirliği
Herhangi bir ürünün oluşma aşamasında iken bunu ileride ’nasıl daha rahat ve uğraşmadan geri dönüşüme sağlarız’ diye hareket edilmesinin yarar sağlayacağını bildiren Kantur, Çevre ve Orman Bakanlığı ile iş birliği yapılması gerektiğini söyledi. Ali Kantur, "Örneğin bir pet şişeye üretim aşamasında nasıl malzeme ile başlanıyorsa, oluşumun tamamlanmasında da aynı ürünle devam edilmelidir. Böylece rahat ayrıştırma yapılır. Vatandaşlara, çöp ayrıştırma işleminin en kolay yolu öğretilmeli. Çöp ayrıştırırken ıslak ve kuru diye ayırılması ve nakledilmesi de çok önemli" diye konuştu.

Evlerde çöplerin uzun süre kalmaması ve konteyner ile çöp kamyonlarının da bu işe uygun şekilde dizayn edilmesi gerektiğini bildiren Kantur, bu çalışmalarla, tesislere gelen çöplerin daha çabuk geri dönüşümünün sağlanabileceğini söyledi.

Çöplük üzerine kurulan santralla elektrik üretimi yapılmaya başlandığını ve buradan çıkan metan gazından önceki aylarda aylık 4.2 megawatt’lık elektrik elde edildiğini bildiren Kantur, "Geçtiğimiz aydan itibaren rakam 5.6 megawatt’a kadar çıktı. 1 megawatt’dan senelik 48 bin dolar gelir elde ediliyor. Kısa süre içinde üretimi 11.2 megawatt’a çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Çöp belediyeleri aşıyor
Ankara’yı çöp teknolojileri konusunda dünyanın merkezi haline getirmeyi planladıklarını ve özel teknolojilerin zaman alacak konular olduğunu ifade eden Kantur, örneğin çöp içine atıldığında, "ayrıştırıp kaybeden kovalar" yapmayı planladıklarını kaydetti. Çöp konusundaki çalışmaların belediyeleri aştığını dile getiren Kantur, artık özel sektörün ilgilendiğini ve yıl sonunda Türkiye genelinde bu işe başlayacaklarını bildirdi.

Ankara’nın metropol ilçe belediyeleri, günde 250 kamyonla 458 sefer yaparak, Ankaralıların toplam 3.772.570 kilogram çöpü, Mamak ve Sincan’daki katı atık depolama tesislerine getirdiklerini belirten Ali Kantur, yapılan çok sayıda teknik işlemle geri dönüşüm sağladıklarını söyledi.